Читај ми!

Давенпорт: Подршка реформском курсу Србије

Европска унија је и даље врло посвећена проширењу и задатак мог тима је да помогнемо и подржавамо све напоре Србије на путу европских интеграција, не само током 2015. године већ и наредних година, поручио је у новогодишњем интервјуу Фонету шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Мислим да је 2014. година била веома важна за европске интеграције Србије, оценио је Давенпорт и подсетио да је формирана нова Влада Србије, која је поставила европске интеграције и чланство у ЕУ као најприоритетнији циљ.

Ми, као ЕУ, то јако поздрављамо, рекао је Давенпорт, истичући да је нова влада донела низ битних одлука и закона, као што су Закон о раду, Закон о стечају и приватизацији, нови Закон о планирању и изградњи и сет медијских закона. 

Као делегација ЕУ и Европска комисија у Бриселу, тесно смо сарађивали са Владом, Канцеларијом за европске интеграције, Скупштином и, у оквиру новог Националног конвента, на овим документима и њиховом усклађивању са европским законодавством, предочио је Давенпорт.

Што се тиче нове године, Давенпорту се чини да ће то бити година припреме и примене свих већ постојећих закона и акционих планова у процесу европских интеграција.

Мислим да би сви морали да приону на посао у примени тих веома битних закона, нагласио је Давенпорт и као позитивно оценио доношење тешких одлука о реструктурирању јавних предузећа.

Као ЕУ, објаснио је Давенпорт, ми имамо задатак да помогнемо и подржавамо реформски курс Србије, не само политички већ и материјално.

Давенпорт је подсетио и да је у протеклих годину дана ЕУ обратила много пажње на санирање страшних последица мајских поплава, напомињући да ће и у 2015. години бити настављени програми превентивних мера за неке будуће непогоде.

Ми ћемо подржавати веома битне мере Владе Србије које се тичу фискалне консолидације у оквиру буџета и онога што је договорено са Међународним монетарним фондом, најавио је Давенпорт и оценио да би требало предузети и озбиљне мере за подстицај привреде и унапређење пословне климе.

"Желим да дође и до решења спора са адвокатуром. Веома озбиљно причамо и сарађујемо са Владом Србије што се тиче акционих планова реформе правосуђа, али док судови не раде, не функционишу, док траје штрајк – тешко је да причамо о примени", упозорио је Давенпорт.

Штрајк адвоката наноси велику штету и грађанима и привреди, истакао је Давенпорт, чија је жеља да се дође до задовољавајућег решења.

Он је истакао да су нова Европска комисија и њен председник Жан Клод Јункер посвећени процесу проширења Уније.

Прва посета новог европског комесара Јоханеса Хана била је посета Србији, рекао је Давенпорт, који мисли да је то веома позитивна порука свима и да је он веома посвећен преговорима са Србијом.

Нормализација односа Београда и Приштине

Он је истакао и да је свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине јединствен циљ свих земаља чланица ЕУ, да је тај процес тек на почетку, али је напоменуо да није било речи о признању независности Косова.

У свим закључцима Европског савета, подсетио је Давенпорт, може се прочитати да је јединствен циљ свих земаља чланица ЕУ свеобухватна нормализација односа.

Према његовим речима, европски комесар Хан је у Београду, на састанцима са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и првим потпредседником Владе Ивицом Дачићем, представио јединствен став ЕУ да подржава дијалог Београда и Приштине.

Рекао је да би требало да што пре дође до следеће рунде дијалога и објаснио је да је веома битно да се испуне све обавезе у оквиру споразума потписаног 19. априла 2013. године.

Објаснио је да је Унији битно да дође до свеобухватне нормализације односа, што је, како је поновио Давенпорт, општи заједнички циљ свих земаља чланица ЕУ.

Он је потврдио да је висока представница ЕУ Федерика Могерини позвала премијера Вучића и новог косовског премијера Ису Мустафу на следећи састанак, 9. фебруара.

Давенпорт сматра да је веома битно да се сви усредсреде на то да буде суштински састанак и да дође до конкретних резултата, укључујући, наравно, примену свих постојећих обавеза у оквиру Бриселског споразума.

Што се тиче преговора ЕУ и Србије, све иде по утврђеном реду, оценио је Давенпорт и подсетио да су још пре годину дана почели такозвани скрининзи, односно технички прегледи свих 35 поглавља.

Упркос свим проблемима, препрекама, изборним кампањама, страшним мајским поплавама, могу рећи да све иде по распореду, рекао је Давенпорт и објаснио да су, према новом приступу проширења ЕУ, у жижи интересовања области као што су владавина права, основна права, правосуђе и борба против корупције.

Због тога смо лансирали припрему акционих планова за отварање поглавља 23 и 24 на почетку преговора. То је, такође, приоритет за Владу Србије, односно министре правде и унутрашњих послова и веома активно сарађујемо, додао је Давенпорт.

Не могу да вам кажем када ћемо моћи да отворимо та два поглавља, јер ће то зависити од оцене акционих планова и мишљења земаља чланица ЕУ, нагласио је Давенпорт.

Упитан да ли ће међу првим бити и поглавље 35, које се бави нормализацијом односа са Приштином и за које Немачка сматра да би га требало прво отворити, Давенпорт је одговорио да ће то зависити од мишљења земаља чланица ЕУ.

Што се тиче поглавља 35, још није дошло до припреме Извештаја о скринингу зато што још чекамо неке информације од српске стране, додао је Давенпорт и констатовао да много зависи од примене Бриселског споразума.

Дошло је до примене великог броја споразума – упркос свему, упркос околностима и, наравно, да очекујемо да се та примена настави у идућем периоду, закључио је Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво