Давенпорт: Србији предстоји тежак период

Шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт оценио је да Србији предстоји тежак период и да је потребно предузети храбре кораке, које Влада Србије први пут предузима и бори се с наслеђем државних и друштвених предузећа.

Давенпорт је на отварању конференције "Свет у 2015." рекао да напори имају пуну подршку ЕУ, не само политичку већ и кроз инструменте које ЕУ ставља на располагање Влади Србије.

Доследно и предвидиво законодавство, уз примену закона, изузетно је важно за Србију и у процесу приступних преговора са ЕУ и за стварање атрактивне пословне климе за инвеститоре, изијавио је Давенпорт.

Давенпорт је на отварању конференције "Свет у 2015.", подсетио да је Србија на почетку нове фазе у преговорима са ЕУ и да ће у фокусу бити области попут владавине права, основних људских права, борба против корупције.

"То је екстремно важно за стварање предвидивости и пословне климе какву желе потенцијални инвеститори", рекао је Давенпорт.

Амбасадор ЕУ је подсетио да је Унија најважнији трговински партнер Србије са две трећине укупне размене и као пример навео да је извоз Србије у Италију и Немачку већи од њеног укупног извоза у Русијиу, Кину, Турску и САД.

Компаније из ЕУ су, према његовим речима, од 2005. године далеко највећи инвеститори у Србији са 13,5 милијарди евра инестиција, што чини три четвртине директних страних инвестиција у Србију у том периоду.

ЕУ је и највећи донатор у последњих 10 година са више од 2,5 милијарди евра.

"Наставићемо да будемо убедљво највећи партнер Србије и када се ради о донацијама", рекао је Девенпорт.

Директорка УСАИД у Србији Аза ел Абд изјавила је да се Србија трансфорише и ослобађа прошлости, у чему има подршку америчке владе.

"Србија је на правом путу, али добре намере нису довољне за решење кризе буџета, унапређење пословне атмосфере, отварање нових радних места", рекла је директорка УСАИД-а.

Подсетивши на усвајање важних закона, Ел Абд је упозорила да реформе морају бити спроведене и да то захтева заједничке напоре целе нације.

Тај процес је, према њеним речима, превише важан да буде препуштен политичарима, директорима предузећа, синдикатима.

Она је рекла да први корак представља признање да је прошло време великих државних предузећа и да приватни предузетнички сектор мора да буде покретач раста.

Директорка УСАИД-а је истакла да пут Србије ка ЕУ представља најсигурнији пут ка успеху и да Вашингтон снажно подржава прикључење Србије Унији, као и да тао представља позитиван сигнал и за инвеститоре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво