Прича о француско-српском пријатељству

Француски медији известили су о посети премијера Француске Мануела Валса Србији истичући у први план везе које уједињују две земље.

Фигаро доноси текст под насловом "Мануел Валс у Београду: прича о француско-српском пријатељству", наводи Танјуг.

Текст о везама које уједињују две земље почиње реченицом исписаном на Споменику захвалности Француској на Калемегдану - "Волимо Француску као што је она нас волела".

"Упркос срџби и бесу Срба 1999. године, када је Француска учествовала у НАТО бомбардовању и када је Споменик захвалности Француској био прекривен црним платном, интензитет односа наших двеју земаља, уједињењих кроз векове пред турском претњом, немачким империјализмом или нацистичким варварством, сигурно није промакао Мануелу Валсу", наведено је у чланку.

Подсећајући на седам векова блиских односа двеју земаља, Фигаро примећује и да су боје српске заставе изабране на основу боја француске заставе.

Радио Франс интернасионал наводи да је циљ Валсове посете Београду унапређење економских односа Француске и Србије и истиче да је премијер, први пут откад је ступио на чело владе, позвао делегацију челника великих француских компанија и малих и средњих предузећа да га прате у посети.

"За француског премијера, Србија, стратешка земља на Балкану, предуго занемаривана, може да постане партнер првог реда", оцењује РФИ и додаје да Париз подржава чланство Србије у ЕУ.

Агенција Франс прес известила је да је Валс у Београду обећао да ће Француска пружити Србији "братску руку" на путу ка чланству у ЕУ.

Француска агенција пренела је и да је француски премијер подсетио Београд на значај добрих односа с Приштином и наставак постизања напретка у дијалогу јер ће то, како је казао, убедити државе чланице ЕУ у посвећеност Србије евроинтеграцијама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара