Читај ми!

Србија и Француска уједињене у пројекту мира

Француски премијер разговарао с председником Србије Томиславом Николићем. Премијери Александар Вучић и Мануел Валс положили венце на Споменик захвалности Француској. Волимо Србију као што је она волела нас, поручио Валс.

13.30 – Александар Вучић и Мануел Валс стигли у Обреновац, преноси Танјуг.

11.05 – Положени венци на споменик француским војницима страдалим на тлу Србије у Првом светском рату.  

10.50 – Почела свечана церемонија полагања венца на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

10.30 – Премијера Француске примио председник Србије Томислав Николић.

Другог дана посете Србији, премијер Француске Мануел Валс је са српским премијером Александром Вучићем положио венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану. 

Две земље веже дугогодишње постојано пријатељство које ће се развијати и у деценијама које долазе, поручили су премијери.

Обраћајући се бројним грађанима у калемегданском парку, Александар Вучић је рекао да је Србија победила у Првом светском рату најтеже изазове и поручио свима који покушавају да данас уруше њен мир и стабилност – да у томе неће успети.

"Без обзира на то пред какве нас изазове стављају многи који Србији не желе добро, обећавам да никуда нећемо бежати, ни од кога се нећемо склањати, да ћемо победити и Србија ће бити нормална, модерна и успешна земља", истакао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија показати своју снагу, храброст и одлучност и да ће се у то уверити сви који су помислили да Србију могу да руше "онако како они мисле и како им је пало на памет".

Премијер Србије је поручио и да је Србија слободна, једна, једина и недељива и да нико неће срушити стабилност земље ма колико се трудио.

"Свима који покушавају да уруше мир и стабилност у земљи, који данас позивају на отцепљење дела наших територија, који политиком а не правом покушавају да изазову дестабилизацију Србије, поручујем јасно и недвосмислено – Србија је слободна, једна, једина и недељива, стабилност Србије нећете срушити ма колико се трудили", рекао је Вучић.

Двојица премијера су подсетила да историјске везе Србије и Француске сежу дубоко у прошлост и да је споменик на Калемегдану симбол веза два народа.

"Врхунац пријатељства је исказан у Првом светском рату, када су Србију напала два царства – аустроугарско и немачко, али и суседна Бугарска, док је Француска показала спремност да помогне српским војницима и рањеницима", рекао је Вучић и додао да је Француска тиме стекла посебно место у срцу грађана Србије.

Француска памти српску храброст

Француски премијер је рекао да су две земље биле уједињене и на истој страни у Првом светском рату, док сада уједињено раде на пројекту мира у Европи.

"То је наш начин да кажемо да волимо Србију, као што је она нас волела", рекао је Валс парафразирајући реченицу која се налази на Споменику захвалности Француској – "Волимо Француску, као што је она волела нас".

Валс је нагласио да је тај споменик сведок постојаног, пријатељског, храброг и захтевног односа који спаја две земље.

Према његовим речима, пријатељство два народа које је дуготрајно попут француско-српског потребно је да се одржава и за генерације које долазе. Најавио је да ће се француска влада у наредном периоду ангажовати на рестаурацији споменика како би му се "вратила младост".

Премијер Француске је рекао да његова земља није заборавила храброст Срба у Великом рату, што документује и декрет француске владе из 1920. којим је додељен Орден витеза легије части граду Београду, чије становништво, како је рекао, није устукнуло пред већим непријатељем и показало огромну храброст.

"Елан који нас је носио да се боримо тада, носи нас и данас да одговоримо пред модерним изазовима", рекао је Валс и указао на то да две земље данас веже и заједничка сарадња две војске у мировним мисијама Европске уније на афричком континенту.

Истакао је да младе генерације треба да наставе пријатељство које везује две државе, да међу народима руше зидове и граде мостове.

"Француска спремно чека Србију на њеном отвореном путу ка Европи", пренео је још једном Валс поруку званичног Париза да помогне нашој земљи у процесу европских интеграција.

"Премијеру Вучићу, водимо две државе, делимо исте вредности, страствене смо патриоте и знамо где желимо да уложимо нашу енергију за будућност својих земаља", закључио је француски премијер.

Полагању венаца претходило је интонирање химни Србије и Француске, а на церемонији је хор Француске школе у Београду извео песму "Креће се лађа Француска", која сведочи о помоћи коју је та земља пружила Србији и за коју је премијер Валс рекао да је изузетно дирљива.

Двојица премијера су, после церемоније, разговарала са окупљеним грађанима, међу којима су били и представници друштава пријатеља Француске и за неговање традиције ослободилачких ратова.

Полагању венаца присуствовали су и министри у Влади Србије, народни посланици, представници Војске Србије и Француске, градоначелник Београда и други представници градских власти...

Француског премијера, који је у дводневној посети Србији, јутрос је примио председник Србије Томислав Николић, који је истакао да Француска подржава Србију на путу ка ЕУ. Валс се пре тога састао и са градоначелником Београда Синишом Малим.

Валс је данас одржао и предавање у ректорату Универзитета у Београду, о француско-српским односима и европској будућности Србије.

Током предавања је похвалио програм за опоравак привреде који Влада Србије спроводи на путу ка Европској унији, и оценио да је Србија учинила много више на реформама у земљи него друге државе које су већ чланице ЕУ.

"Сви елементи тог програма – јачање привреде, успостављање правне државе, борба против корупције, унапређење слободе медија и, нарочито, јачање стабилности на Балкану – чине да ствари иду у добром правцу", истакао је Валс.

Да циљ није придруживање ЕУ можда реформе не би биле тако свеобухватне, указао је француски премијер, нагласивши да је ЕУ фактор убрзања реформи.

Мануел Валс је посетио и Обреновац, где je разговараo са Вучићем, Малим и председником Општине Мирославом Чучковићем.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво