Читај ми!

Подршка Француске Србији на путу ка ЕУ

Премијер Александар Вучић каже да је од француског премијера Мануела Валса добио обећање да ће Србија имати још снажнију подршку Француске на европском путу и да је важно да имамо конкретну економску и сваку другу сарадњу и корист.

Председник српске владе Александар Вучић је на састанку с премијером Француске и привредницима из те земље навео да са позиције пријатељства које везује две земље треба да још снажније пређемо на економске теме.

"Србија је добро место за француске инвеститоре", поручио је премијер Вучић.

Подсетивши да укупна економска размена прелази 700 милиона евра, да је Србија извезла 256,6 милиона евра у Француску, што је десетогодишњи максимум, а да је увезла робу вредну више од 400 милиона евра, Вучић оцењује да је Француска једна од првих земаља које су дошле у Србију после 2000. године и да су у Србији сви поносни на "Мишлен" и "Лафарж".

С обзиром на то да су у Србији 502 предузећа у процесу приватизације, Вучић каже да очекује веће учешће француских фирми у том процесу.

Истиче да је са Валсом разговарао и о великим инфраструктурним пројектима, да је било речи и о Аеродрому "Никола Тесла", који има процентуално највећи раст броја путника у Европи, те да постоји потреба за новом пистом коју би, како наводи, Србија могла да изгради са француским партнерима.

Премијер каже и да је с гостима из Француске разговарао о метроу у Београду, да меморандум који постоји треба да буде обавеза и додаје да би након мера фискалне консолидације које Србија спроводи и учинка који буду донеле, могло да се крене у изградњу.

Истакавши да је Србија веома добро место за француске инвестиције, премијер је у прилог томе додао да је Србија донела добар Закон о раду, али и законе о приватизацији и стечају, као и да је прва земља југоисточне Европе која је самоиницијативно, без притиска споља, храбро кренула у мере фискалне консолидације.

"Желимо да допринесемо напретку и да створимо услове за улагање француских компанија. Мислим да смо и најбољим могућим субвенцијама помогли рад француских компанија као што је, на пример, компанија 'Мишлен'", рекао је Вучић обраћајући се делегацији француских привредника са премијером Валсом на челу.

Подсећа да Србија има слободну трговину и са земљама ЕУ, Руском Федерацијом, Казахстаном и Турском.

Такође, Србија је једина земља из овог дела света која има добру сарадњу са земљама ЦЕФТА са којима има изражен суфицит, констатoвао је премијер.

Позвао је привреднике из Француске да улажу у Србију где су, како каже, увек добродошли.

Француски премијер Мануел Валс изјавио је данас у Београду да је његова земља тек 10. по нивоу инвестиција у Србији, али да раст српског извоза у Француску показује да стратегија Владе у Београду доноси резултате.

Историјске пријатељске везе два народа нас обавезују, рекао је Валс, уз констатацију да је у току успостављање трајних економских односа, које треба удвостручити.

Валс је изјавио да председник Владе Србије Александар Вучић има изузетно амбициозну визију развоја Београда.

Вучићеве жеље и амбиције су велике. Француске фирме које желе да буду ангажоване на изградњи београдског метроа морају бити активне на Вучићевом нивоу, рекао је Валс.

Он је оценио да су за економски развој Србије неопходне инвестиције у саобраћај.

Француске фирме имају искуства у тој области, али и у енергетици и пољопривреди, изјавио је Валс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво