Читај ми!

Николић: Створени услови за прекид штрајка адвоката

Председник Србије Томислав Николић поручује да су проглашењем закона који су тренутно у процедури у Скупштини испуњени оправдани захтеви адвокатских удружења и да се стварају услови за наставак њиховог рада.

Председник Србије Томислав Николић саопштава да пажљиво прати тренутну ситуацију у правосуђу са становишта доношења и примене закона који треба да буду усклађени са Уставом Републике Србије, а поводом изјава представника адвокатских удружења која су обуставила рад "да ће обустава трајати док председник Србије не потпише Указ о усвајању Закона којим ће бити прихваћени захтеви адвоката, који су уставни и којима се штите права грађана", преноси Танјуг.

"Закони о изменама и допунама Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, који су тренутно у процедури у Народној скупштини Републике Србије, према мишљењу председника, у складу су са Уставом Србије и представљају испуњење оправданих захтева адвокатских удружења", наводи се у саопштењу прес-службе председника.

Како се истиче, њиховим проглашењем стварају се услови за наставак рада свих оних којима је дужност обезбеђивање правне сигурности и примене закона у Републици Србији.

Председник Србије напомиње да нема права да утиче на законске одредбе које се тичу висине накнаде или коме се та накнада исплаћује, али је одмах постало јасно да су издвајања грађана енормно повећана, а да је чак и судска овера потписа, која је доносила немали приход у буџет, потпуно изузета из судске надлежности.

"Међутим, овакво законско решење није противно Уставу Републике Србије. Питање је економске оправданости такве измене надлежности, посебно у условима када се Влада Републике Србије залаже за општу штедњу и повећање буџетског прилива", додаје се у саопштењу.

Подсећа се такође да је Закон о јавном бележништву донет у мају 2011. године, за време претходне власти.

"Тада се нико није огласио о евентуалним спорним одредбама, па ни Уставни суд. Поставља се питање зашто се то актуелизује баш сада", истиче се у саопштењу.

Што се тиче захтева адвокатских комора у вези са порезима, како се напомиње, то је посебно питање примене већ постојећих прописа који уређују ову правну материју.

Председнику Републике Србије није достављен никакав други предлог закона којим се уређује ова материја, нити се такав закон налази у скупштинској процедури, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво