Моро: Валсова посета препород у односима

Предстојећа посета премијера Француске Мануела Валса Србији допринеће унапређењу односа двеју земаља, посебно у области економије, изјавила је француска амбасадорка у Београду Кристин Моро.

Валс ће, како је најављено у Паризу, боравити 6. и 7. новембра у посети Србији, где ће разговарати са српским државним врхом.

"То је веома важна посета за француско-српске односе", оценила је Моро у изјави Танјугу, напоменувши да је 2014. година веома повољна за јачање билатералних веза, имајући у виду да су претходно председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић боравили у Паризу.

"Валсова посета представља континуитет оног што можемо назвати препородом. Посета ће допринети унапређењу наших односа у свим областима, а посебно у области економије јер ће га пратити бројна делегација пословних људи, а биће одржан и француско-српски пословни форум", рекла је амбасадорка Француске.

Моро је указала и на политички значај посете, посебно у контексту приступних преговора Србије са ЕУ, и додала да ће премијер Валс изразити подршку Француске Србији на њеном европском путу.

Посета ће, према њеним речима, бити и прилика да се француски премијер сусретне с грађанима Србије.

"Имаћемо дирљиву церемонију код Споменика захвалности Француској на Калемегдану, која ће омогућити да се сетимо историјског контекста нашег пријатељства, али и да нагласимо колико је то пријатељство актуелно и пројектује се у будућност", рекла је Моро.

Она је навела да је предвиђен и сусрет премијера Валса са студентима Београдског универзитета, посета градској Скупштини, обилазак Обреновца, једног од градова највише погођених мајских поплавама, као и састанак Валса с француском заједницом у Србији, која броји више од 1.000 чланова.

У саопштењу објављеном на сајту француске Владе наведено је да ће се Валс састати с председником Николићем и премијером Вучићем.

Сто година после избијања Првог светског рата, Валс и Вучић ће обићи споменик Француској на Калемегдану, у знак сећања на братство исковано у рату, које је учврстило пријатељство између Србије и Француске, пише у саопштењу.

Валс ће предводити делегацију француских привредника - представника 35 предузећа и економских актера, који ће учествовати на пословном форуму чији је циљ јачање трговинских односа између Србије и Француске.

Предвиђено је и да две стране потпишу више билатералних уговора, посебно у домену саобраћаја и партнерства између јавног и приватног сектора.

Посета Валса, на Вучићев позив, биће "прва посета неког шефа француске владе демократској Србији у време када та земља, историјски блиска с Француском, спроводи амбициозне реформе управе и модернизације, истовремено се отварајући ка нормализацији односа са суседима", наведено је у саопштењу Валсовог кабинета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво