Читај ми!

Путин долази у Београд

Председник Русије Владимир Путин стиже у посету Београду током које ће разговарати са државним врхом и присуствовати обележавању 70. годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом и 100 година од почетка Првог светског рата.

Владимир Путин ће бити почасни гост на војној паради, а током боравка у Београду положиће венце на Споменик ослободиоцима Београда и херојима Првог светског рата.

Руски председник ће имати одвојене разговоре са председником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем, а Николић ће Путину уручити орден Републике Србије на великој огрлици.

Предвиђено је и потписивање више споразума. После разговора, премијер Србије и руски председник обратиће се медијима.

У саставу руске делегације биће министар енергетике Александар Новак, председник управе "Гаспрома" Алексеј Милер, начелник Федералне царинске службе Андреј Бељанинов, министар за ванредне ситуације и цивилну одбрану Владимир Пучков и начелник Федералне миграционе службе Константин Ромодановски.

У оквиру посете, планирано је потписивање пакета од девет докумената, између осталог о сарадњи у области развоја војнотехничке сарадње, енергетике и железничког саобраћаја.

Планирано је да Руска енергетска агенција и Министарство енергетике Русије потпишу са Министарством енергетике Србије меморандум из области енергетске ефикасности, штедње енергије и обновљивих извора енергије.

Међу документима припремљеним за потписивање налази се допунски споразум о реконструкцији северних деоница пруга Србије у оквиру развоја европског саобраћајног коридора. Такође, међу документима су и допунски споразум о испоруци дизел моторних возова.

Како је најављено из Кремља, планирано је да руска компанија "Гаспромекспорт", Влада Србије и српске гасне компаније потпишу протокол.

Такође је предвиђено и потписивање међувладиног споразума о узајамној заштити тајности информација, о условима боравка, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра, о војнотехничкој сарадњи, о реадмисији, као и протокол о размени података о царинској вредности робе.

Једна од тема биће и пројекат "Јужни ток".

Посета председника Русије биће његова трећа посета Београду – 2001. године посетио је Србију као шеф државе, а 10 година касније и као премијер.

Путин се у Русији састајао са председником Србије Томиславом Николићем у пет наврата од средине 2012. године, а са премијером Александром Вучићем јула ове године.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи