У изборној трци 82 листе националних мањина

Републичка изборна комисија прогласила укупно 82 листе националних мањина за изборе за националне савете националних мањина, који су расписани за недељу, 26. октобар.

Национални савети бирају се за 17 националних мањина - албанску, ашкалијску, бошњачку, бугарску, буњевачку, влашку, грчку, египатску, мађарску, немачку, ромску, румунску, русинску, словачку, словеначку, украјинску и чешку на непосредним изборима.

За избор за Нациоални савет Рома проглашено је девет изборних листа - Савез за промене - људи по мери човека, Наша ромска листа - Душко Јовановић, Асоцијација Рома Србије - Владан Станојевић, Правда и истина за сваког Рома -Тане Куртић, "Англанипе-Напредак" Драгољуб Ацковић.

Проглашене су и још четири изборне листе Рома - изборна листа Група бирача -Роми за Европу, Роми за Србију-Србија за Роме, "Роми грађани и грађанке Србије-Срђан Шајн" и Роми за бољу будућност.

За изборе са Национални савет Бошњака проглашене су две листе - "За Бошњаке, Санџак и муфтију" и "За бошњачко јединство!" - др Сулејман Угљанин.

РИК је за изборе на Национални савет Албанаца прогласио шест листа - Демократска партија -др Нагип Арифи, Коалиција уједињених Албанаца, коалиција за права Албанаца, Нагип Таипи, За будућност Албанаца у Србији - Севдаил Исеини и изборна листа "Ромски глас за Европу".

Проглашене су и четири листе за избор Националног савета Мађара - "Мађарска слога", ДЗВМ - Чонка Арон, "За За Мађаре на други начин" Фодор Ласло, каи и листа Мађарске лиге - Нове мађарске алтернативе - Тибор Ваш.

За избор Националног савета буњевачке мањине проглашено је девет листа - Савез бачких Буњеваца - Мирко Бајић, Изборна листа Буњевци - мр Сузана Кујунџић Остојић, Буњевачка народна листа - Бранко Покорнић, Буњевачка матица - Марко Марјанушић, листа "И Буњевци су грађани Србије" Марјана Саванов, Буњевачки културни центар - Буњевачки глас за све нас проф. др Етела Јеринкић, Буњевача лига Бранко Тот, "Буњевачко коло" Сомбор Александар Бошњак и Буњевачка странка - Срђан Еветовић.

РИК је прогласио и пет листи за избор словачког националног савета - "Словачки индетитет" Ана Томанова Маканова", Лига Словака Војводине - Јан Брна, "Матица Словачка у Србији" - за словачки индетитет Катарина Мелигова Мелихова, "Словаци напред!" - Павел Суровни и Словачка странка -Јан Паул.

Проглашено је и седам листа за избор Нациналног савета Румуна - "Уједињена листа" Даниел Петровић, Иницијатива Румуна из Србије - Бојан Барбуцић, Заједница Румуна -Стеван Михајлов, Независни Румуни Србије - др. Доринел Стан, Румуни за национално помирење, Све за отаџбину - Јонел Оморан и Уједињени Румуни.

За избор за русински национални савет проглашено је седам листа - "Русинска лига" Олена Папуга, "За Руски Крстур" Жељко Ковач, "Заједно за Русине", "Ја Русин", "Русинска омладине'', "Млади за будућност" и "Русинска иницијатива" Никола Шанта.

Проглашено је и пет листа за избор грчког националног савета - "И Грци су грађани Србије", "Са Га По - Српско грчко пријатељство", "Калимера Србијо - Грци и потомци", "Заједница Грчке Србије Елефтериос Ванизелос - Београд Пападопулос Димитриос и листа "Грци Србије" Василиос Провелегкос".

РИК је прогласио четири листе за Национални савет Немаца - "Подунавски Немци Војводине", "Герхард" подунавске Швабе - заједно Антон Бек, Немачка листа Рудолф Вајс и "Подунавске Немице".

За избор ческог националног савета проглашене су две листе - "Чеси заједно" Штефан Клепачек и "Чеси Србије" - др Јоже Сивачек, а влашке десет листа - "Власи за Србију - Србија за Влахе" Радиша Драгојевић, Удружење "Гергина" Неготин прим. др Синиша Челојевић, Покрет влашког уједињења - Слободан Перић и Г.Г. "Заједница Влаха Србије".

РИК је прогласио и четири листе за избор Националног савета Ашкалија - "Ашкалије за напредак -Аберин Топлица, "Идемо даље" - Афродита Демир, "Ашкалије, али заједно" - Иљаз Рамадановић и Ашкалије за боље сутра - Зијадин Салиху, док је за избор националног савета украјнске националне мањине проглашено пет листа - "Калина" - Петар Жакамарок, ''Украјинци заједно - Стефан Семјанов, "Сењук - Михајло Летвенчук, "Група бирача "Правда" и Украјинска листа "Кобзар".

Проглашене су и листе за бугарску националну мањину - "Будућност у коју верујемо" др Владица Димитров, "Коалиција Бугара у Србији" Зоран Петров, "Владимир Захарјев - То смо ми - од срца, за бољитак свију нас где год да смо" и "Напред" - Соња Станулов.

РИК је прогласио и три листе за избор Националног савета египатске националне мањине - "Заједно за боље сутра", "За још бољу будућност" - Агип Ајра и ''Да с знамо'' Незир Кељменди, док су за словеначку националну мањину проглашене две листе - ''Словенци заједно и ''Сви заједно'' Зоран Јовичић.

На изборе за чланове националних савета националних мањина, расписаним за 26. октобар, изаћи ће укупно 487.371 бирача који ће то право остварити на 880 бирачких места, објављено је у "Службеном гласнику Србије".

У посебан бирачки списак националних мањина, који је закључен 10. октобра, за три националне мањине македонску, црногорску и хрватску, уписано је укупно 32.775 бирача и то за македонску националну мањину 5.658 бирача, за црногорску 8.207 бирача и за Хрватску 18.910 бирача, наводи се у Решењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Ови бирачи не улазе у укупан број бирача који остварују бирачко право на непосредним изборима за националне савете националних мањина, већ своје националне савете бирају путем електорске скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво