Читај ми!

Дачић: Србија чува пријатељство са Русијом

Србија и Русија настављају пријатељске односе, не само у политичкој већ и у свим другим сферама, рекао је у Москви министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Са руским министром енергетике Дачић је разговарао о проширивању листе Споразума о слободној трговини.

Након заседања Мешовитог српско-руског Комитета за трговинско-економску сарадњу, чији је Ивица Дачић копредседник заједно са министром енергетике Русије Александром Новаком, шеф српске дипломатије рекао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али "неће то чинити на штету својих старих пријатеља".

"Србија ће чувати своје пријатељство са Русијом. Са сарадњом настављамо и даље и са великом радошћу чекамо посету председника Путина следеће недеље", рекао је Дачић.

Новак је рекао да се разговарало о проширивању листе Споразума о слободној трговини, те да ће Москва ускоро дати одговор, имајући у виду да је у царинском савезу са Белорусијом и Казахстаном.

Реч је у укључивању у списак живинског меса, шећера, неких врста сирева, цигарета, алкохола и аутомобила.

Дачић је рекао да Србија жели јачање сарадње у области енергетике и да реши "питање приватизације неких предузећа у Србији и њихово стављање у функцију".

Навео је да се разговарало и о обезбеђивању енергената за Србију за ову зиму како би се спречила могућност да се, ако дође до кризе у транспорту гаса преко Украјине, нађе начин да Србија ипак буде обезбеђена.

Разговори и о енергетици 

Дачић је рекао да се разговарало и о дуговима Србије према НИС-у, "и могућности да се кроз враћање тих дугова реши питање предузећа као што је "Петрохемија", која представља велики проблем за Србију".

"Ту очекујемо велику помоћ руске стране у превазилажењу проблема, налажењу инвеститора", рекао је Дачић.

Нагласио је и да се разговарало о и могућности снижења цене гаса за неке индустријске објекте.

Новак је рекао да се трговинско-економска сарадња развија активно, да је током прошле године повећана 15,5 одсто, а за седам месеци ове године већ 16,5 одсто, што је "веома много".

Додао је да се у области пољопривреде за ову годину очекује промет од 300 милиона долара, а да се само за последња два месеца обим извоза из Србије пољопривредних производа повећао 56 пута, сирева скоро за 17 одсто и других производа два до три пута.

Према речима двојице министара, међудржавна трговина од 3,5 милијарди долара годишње је још недовољна, а циљ је да се што више повећа.

Дачић је навео да се о гасоводу "Јужни ток" није разговарало.

"Русија и Србија немају проблем око 'Јужног тока'. Србија жели да гради 'Јужни ток', припреме добро иду и све остале проблеме Русија треба да реши са Бриселом", додао је Дачић.

Дачић и Новак су потврдили да се није разговарало о преиспитивању енергетског уговора Србије и Русије.

"Никаква измена уговора о куповини Нафтне индустрије Србије (НИС) се не подразумева. НИС је велики порески обвезник. У целини, куповина је извршена по закону. Сматрамо да питања која се данас постављају треба да се гледају одвојено. Предузеће ради, инвестира, уводи нове технологије и приватизација се водила на законским основама", рекао је Новак.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво