Словачка подршка Србији

Словачка снажно подржава европске интеграције Србије, али и територијални интегритет, кад је реч о Косову, рекао у Братислави премијер Мирко Цветковић. Србија је наш стратешки партнер на Западном Балкану, поручио председник Словачке Иван Гашпарович.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је, после разговора са словачким председником и премијером Иваном Гашпаровичем и Робертом Фицом, да Словачка снажно подржава евроинтеграције Србије, укључујући и бели шенген и одмрзавање Трговинског споразума.

Цветковић је потврдио и да Словачка неће променити свој став кад је реч о Косову, односно да неће признати независнот Косова.

Председник Словачке Иван Гашпарович подржао је територијални интегритет Србије и улазак, како је рекао, "стратешког партнера Словачке на Западном Балкану" у Европску унију.

Иван Гашпарович је српском премијеру поновио да је став Словачке према независности Косова непромењен и да Братислава одбија да призна једнострано проглашену независност. Словачка је једна од пет земаља-чланица ЕУ која није признала једнострано проглашену независност Косова.

Гашпарович је нагласио да је упркос економској кризи која се осећа и у ЕУ, и упркос проблемима око ратификације Лисабонског уговора, став Словачке и целе Вишеградске групе после самита В4 ових дана у Пољској да не прихватају тезе о "умору ЕУ од проширења" и да Словачка као и Чешка, Пољска и Мађарска подржавају пријем нових земаља када испуне неопходне услове.

"Либерализација визног режима за путовања грађана Србије у ЕУ ојачала би вољу наших грађана за европску интеграцију", рекао је председник Владе Мирко Цветковић.

Фицо: Нема разлога за промену става о Косову

Премијер Словачке Роберт Фицо рекао је у разговору са српским колегом да "не постоји ни један једини разлог да његова земља промени став према независности Косова и призна га као нову државу".

"Наш став према Косову није само ствар симпатија према Србији, нити има икакве везе са нашим ставом према САД и Русији", рекао је Фицо на заједничкој конференцији за новинаре са Цветковићем.

Фицо је, како јавља словачка агенција ТАСР, такође упозорио да његова влада одбијањем да призна Косово показује како ће "свим снагама бранити и словачке националне интересе против изузетно опасне политике коју против суверенитета Словачке води једна од две релевантне странке словачких Мађара - Странка мађарске коалиције".

Фицо је као дипломатски успех Београда оценио то што се питање легитимитета једнострано проглашене независности Косова нашло пред Међународним судом правде у Хагу.

Цветковић је са премијером Фицом отворио у Братислави словачко-српски економски форум, на коме учествује 35 компанија из Србије.

Премијер је позвао словачке инвеститоре да улажу у Србији и додао да је Словачка значајан партнер у приоритетним областима европских интеграција и привредне сарадње, у којима се бележи константан напредак у протеклих осам година.

"Циљ форума је да се повећа спољнотрговинска сарадња, а ја сам поставио амбициозни циљ да она у наредних неколико година премаши милијарду евра", рекао је премијер Мирко Цветковић.

Председник Владе је истакао да ће Србија, као и до сада, наставити да даје пун допринос унапређењу положаја словачке мањине, чије присуство у Србији додатно доприноси блискости две државе.

Цветковић се састао и са председником словачког парламента Паволом Пашком, а планирано је и да Цветковић положи венац на спомен-плочу Вуку Караџићу.

У делегацији Србије биће министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић и потпредседница Извршног већа АП Војводина и председница Националног савета Словачке националне мањине у Србији Ана Томанова-Маканова, наведено је у саопштењу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво