Дипломатијом до одбране Косова

Србија је добро припремљена за одбрану ставова у вези са Косовом и Метохијом на предстојећем заседању Генералне скупштине у Њујорку, истакао министар за Косово и Метохију Горан Багдановић.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је уверен да ће Србија на заседању Генералне скупштине Уједињених нација однети још једну дипломатску победу у борби за очување свог териоторијалног интегритета и суверенитета.

"Србија је добро припремљена за одбрану ставова у вези са Косовом и Метохијом и председник Србије Борис Тадић на заседању Генералне скупштине светске организације 25. септембра изнеће аргументе који су неоспориви и утемељени на међународном праву", рекао је Богдановић у интервјуу Танјугу.

Србија се изузетно добро спремила за овај скуп шефова држава и влада земаља света и уз подршку и помоћ Русије, Кине, земаља Европске уније које ту независност не признају, као и оних које имају сличне проблеме, одбраниће своје ставове и своје међународно загарантовано право, уверен је Богдановић.

У прилог том уверењу, Богдановић је указао и на недавно изнете ставове Марока, као једне од земаља чија се реч поштује и има тежину у арапском свету, као и Израела, чији је глобални утицај несумњив, да не признају независност Косова и да се томе противе, што, како је рекао, несумњиво иде у прилог Србији и њеним настојањима за очување територијалног интегритета и целовитости.

Министар је такође указао на чињеницу да у прилог одбране српских ставова говоре и извештаји Оебса, невладиних организација, и других међународних институција и организација које се боре за поштовање људских права на Косову и Метохији.

Косово и Метохија не може бити преседан

Богдановић је упозорио да су се и привремене косовске институције "добро припремиле" за дебату у УН, и да рачунају на подршку одређених земаља које су признале независност Косова и које лобирају код других да то исто учине.

Министар је такође оптимиста и кад је реч о почетку јавне расправе која ће се одржати 1. децембра пред Међународним судом правде у Хагу о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије и очекује да ће Суд донети одлуку која ће бити "у интересу државе Србије, читавог западног Балкана и читавог света".

Богдановић је нагласио да јужна српска покрајина не може бити преседан, нити посебан случај "како неки желе да је прикажу".

Он истиче познату чињеницу да је у случају Косова прекршено међународно право, да се не поштују људска права, да је Косово и Метохија "црна рупа" криминала и да је "далеко од прокламоване тезе од стране привремених институција и дела међународне заједнице да је покрајина мултиетничко друштво".

Потписани протокол Еулекса и МУП-а у интересу свих грађана

Коментаришући потписани протокол Еулекса и Министарства унутрашњих послова Србије о сарадњи, министар је рекао да је тај документ у интересу свих грађана Србије, а самим тим и Косова и Метохије.

Богдановић је поновио да тај документ предвиђа сарадњу Еулекса и МУП-а Србије у области борбе против свих видова криминала, а опирање званичне Приштине тој сарадњи објашњава тиме да "постоје и они којима не одговара да се сузбије криминал на Косову и Метохији".

Министру, каже, није јасно зашто међународна заједница толерише такав став Приштине, јер ни међународној заједници не може бити у интересу да Косово и Метохија буде стециште и извор свих врста криминала.

Коментаришући да ли потписани протокол макар на индиректан начин води ка признању независности Косова, што је и главна замерка већине српских опозиционих странака, Богдановић је рекао да је познато да неке опозиционе странке користе Косово и Метохију у дневно политичке сврхе.

"Апсолутна је неистина да је то директно или индиректно признавање Косова и то је нешто што ова или било која друга влада никада не би прихватила" истакао је Богдановић.

Министар је рекао да "неки", у ситуацији када немају аргументе и немају шта да понуде грађанима Србије користе тежак положај српског становништва у јужној покрајини за популизам и скупљање јефтиних политичких поена.

Богдановић је нагласио да је то апсолутно технички споразум и да је у духу Резолуције Уједињених нација 1244 што стоји и у преамбули протокола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи