Читај ми!

Споразум о стабилизацији, искоришћена шанса

Прошло је годину дана од како је на снагу ступио Споразума о стабилизацији и придруживању који је Србија потписала са Европском унијом. У Влади, али и невладином сектору оцењују да га Србија успешно спроводи. Кажу да су ефекти тог споразума већ видљиви и истичу да је само у првих шест месеци ове године забележен раст нашег извоза на европско тржиште за више од 15 одсто.

Српска привредна друштва су на територији Европске уније изједначена у правима са привредним друштвима земаља чланица. Наше фирме које конкуришу за јавне набавке у ЕУ имају исти третман као и европске. Сада у Унију више извозимо него раније.

Трговинска размена са њом расте и премашује 70 одсто од укупне размене Србије са светом, тако Министарство трговине сумира користи једногодишње примене Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Постојале су бојазни да ћемо рецимо са либерализацијом трговине пољопривредним производима изгубити на конкурентности и ту имати неки дефицит. Међутим, десило се нешто сасвим супротно. Ми већ ове године за шест месеци имамо 150 милиона суфицита у трговини са ЕУ у пољопривредним производима", каже Бојана Тодоровић, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

Стручњаци ипак сматрају да би могућности које Споразум о стабилизацији и придруживању пружа српској привреди могле још боље да се искористе.

"Чињеница да имамо велики плус у пољопривредном извозу са Евроспком унијом, то може бити много. Много веће и упркос овој финансијској кризи уколико би се и удружили произвођачи и помогло достизање стандарда и подржале мере које би њих спремиле да припреме производе за европско тржиште", каже Маја Бобић из Европског покрета у Србији.

У Влади истичу да је примена Споразума о стабилизацији и придруживању порука коју је Србија послала страним инвеститорима да је поуздана земља за улагање.

"То није нешто што ће на кратак рок донети фантастичне ефекте и одмах ћемо видети да је све боље. То јесте процес који захтева неко време. Оно што је пред нама и што је задатак ове Владе да наставимо са европским инеграцијама, да радимо колико можемо, да оно што је до нас спроводимо као што смо и до сада то радили", каже Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције.

Надлежни уверавају да недавна порука из Брисела Србији да не повећава свој извоз у Русију, не утиче на спровођење Споразума о слободној трговини који Србија има са земљама Царинске уније, Русијом, Белорусијом, Казахстаном.

"Русија и друге земље чланице царинске уније знају за наш пут ка ЕУ и да у моменту када постанемо чланица ЕУ све споразуме о слободној трговини са трећим земљама са којима је ЕУ нема споразум мораће да престану да важе, да се откажу, значи сви су о томе упознати. С друге стране овај пут ка Европској унији не забрањује да ми имамо споразум о слободној трговини са другим или трећим земљама", каже Бојана Тодоровић, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

Србију примена споразума о стабилизацији и придруживању обавезује да усклади законодавство са Унијом, посебно прописе који директно утичу на либерализацију трговине. До чланства, много је обавеза.

"Србија има веома задовољавајуће административне капацитете за примену преузетих обавеза из споразума о стабилизацији и придруживању", каже Наташа Драгојловић из Националног конвента о Европској унији.

О резултатима једногодишње примене споразума о стабилизацији и придруживању Европска комисија изјасниће се у извештају о напретку наше земље у октобру. У Влади Србије кажу да очекују позитивну оцену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара