Читај ми!

Нећемо бити између чекића и наковња

Премијер Србије Александар Вучић поручио је из Берлина да су политичка и економска стабилност и економски напредак кључни за Западни Балкан. Србија се чврсто држи своје политике и Ангела Меркел то зна, навео је Вучић.

У интервјуу за РТС из Берлина, где је одржана конференција о Западном Балкану, премијер Србије каже да је важно дугорочно посматрање проблема, а не размишљање само како да преживимо још један дан и да тиме будемо задовољни.

"Немачка канцеларка је инсистирала на бољој владавини права и реформама, зато сам могао да укажем на оно што смо учинили у претходних стотину и нешто дана", рекао је Вучић.

По његовој оцени, Србија је била изузетно добро припремљена за конференцију о Западном Балкану и изашла је са пет конкретних предлога. Немачкој канцеларки су се, каже, допала прва два суштинска.

"Први се тиче прављења још веће слободе протока, капитала и људи. Сматрамо да нема потребе да камиони стоје три дана на граници преко Дрине, или на градници са Црном Гором, Македонијом или ка било којој земљи ЦЕФТА региона", навео је Вучић.

Наводи да је свестан да тај проблем неће бити превазиђен одмах и да су то разговори за будућност.

Други предлог, који су Меркелова, али и други одмах прихватили, било је формирање уније младих, попут оног између Немачке и Француске, додао је Вучић.

Премијер Вучић каже да је у Берлину било речи и о инфраструктурним пројектима, а да је Србија изашла са пројектима који увек повезују најмање две или три земље.

Вучић је истакао да Србија има препознатљиву и добру политику од које неће одустати.

"Мислите да је лако пред Ангелом Меркел заступати овакву политику, али ја одговарам људима у Србији. Србија има препознатљиво добру политику", рекао је Вучић.

На питање да ли ће се Србија наћи у позицији између ЕУ и руског капитакла, премијер је одговорио да се можемо надати неком добром решењу, али неће бити лако.

"Али ми морамо да радимо у интересу Србије, а тражићемо подршку и помоћ Немачке у томе. Не плашим се да ће се Србија наћи између чекића и наковња. Ми смо на европском путу, али не можемо да рушимо нека традицонална пријатељства и оно што су економски интереси Србије", рекао је Вучић.

Са Меркеловом је, навео је Вучић, разговарао и о украјинској кризи и извозу пољопривредних производа и не тако лакој ситуацији у којој је Србија.

Коментаришући посету албанског премијера Београду, која ће бити прва таква званична након сусрета Енвера Хоџе и Јосипа Броза Тита 1947. године, Вучић је рекао да очекује да то не буде формалан сусрет, већ да се направе конкретни програми и планови.

Према његовој оцени, Србија жели да извози у Албанију јер је то "иделано тржиште" за њу.

"Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију", рекао је Вучић уз напомену да треба добро да осмислимо наступ на том тржишту, да направимо дугорочно добар бизнис.

"Наши тимови ће направити конкретан програм са конкретним резултатима", најавио је Вучић.

На крају, Вучић је подвукао да је у Србији у последњих пет месеци смањен број незапослених. Како је прецизирао, 4.630 је мање незапослених него у претходном месецу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво