Читај ми!

Вучић: Неопходна нам је помоћ Немачке

Премијер Србије Александар Вучић допутовао је у Берлин и на почетку посете састао се са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером. Вучић каже да је у Берлин дошао "добро припремљен" са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Немачка компанија "Треклајт" одлучила да почетком септембра у Ћуприји отвори фабрику и запосли око 1.500 људи.

Обраћајући се новинарима након састанка са немачким министром, премијер Александар Вучић рекао је да је то кључна адреса и да је разговор са Гердом Милером био изузетно важан за Србију.

Тема састанка којем је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић, била је подршка у грантовима и меким кредитима, које Немачка планира за Србију до краја године, у износу од 140 милиона евра, а било је речи и о темама из области енергетике, комуналних услуга и пољопривреде.

Вучић је истакао да је током сусрета затражио Милерову помоћ и подршку за пројекте у образовању, посебно младих, али и пројекте за развој предузетничког духа.

"Похвалили смо се смањењем незапослености у Србији и то тако што смо у последњих пет месеци сваког наредног месеца имали мањи број незапослених у односу на претходни месец. Међутим, млади су нам и даље проблем. Тражимо решења за промену образовног система како би млади људи у школама већ били спремни за посао. За то нам је неопходна помоћ Немачке", истакао је премијер Вучић.

У разговору за Прву телевизију Вучић је рекао да је ту идеју прошли пут изнео немачкој канцеларки Ангели Меркел и да јој се она допала, те да ће овог пута изаћи с више детаља како би привукли пре свега немачке инвеститоре.

Говорећи о важним инфраструктурним пројектима, Вучић је поменуо пругу Сарајево–Зеница–Добој–Тузла–Зворник–Београд и правце према Црној Гори, одакле би се одвајао крак за Тирану и Скадар, али и други према Косову и Метохији.

"Од Подгорице би један крак ишао у нашу земљу, како ми мислимо, неки други мисле другачије, то је на Косово и Метохију и мислим да су то ствари које носе и политичку тежину али и доносе значајан економски развој за више земаља у региону, али рекао бих да то пре свега доприноси приближавању људи и надам се да ће Немачка у томе желети и моћи да нас подржи", навео је Вучић. 

Немачка компанија "Треклајт" одлучила је да почетком септембра у Ћуприји отвори фабрику и запосли око 1.500 људи. Фабрика ће се бавити производњом делова за "Мерцедес".

Вучић је Првој рекао да очекује и многе друге инвеститоре из Немачке, те да би економску слику највише променио долазак највећег немачког произвођача меса који има седам и по милиона свиња. Поређења ради, поменуо је, у целој Србији има три милиона свиња.

"То би нам у овим условима значило и додатну политичку и економску стабилност и ако бисмо успели да решимо и проблеме 'Железаре' и металског комплекса – мислим да ништа не би стајало на путу Србији да до 2016. буде онако успешна како се ми надамо и да буде земља са највећим растом у Европи", рекао је Вучић, најављујући да ће главни састанак сутра имати током вечери и то с Меркеловом и лидерима региона.

У Берлину ће у четвртак, 28. августа 2014. године, бити одржана Конференција о Западном Балкану.

Том приликом савезна канцеларка Ангела Меркел ће, након што је 15. јула у Дубровнику учествовала на Самиту шефова држава Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони, заједно са министром привреде Зигмаром Габријелом и министром спољне политике Франком Валтером Штајнмајером примити шефове влада, министре спољних послова и привреде шест држава Западног Балкана, али и Хрватске и Словеније, које су чланице ЕУ.

Вучић је прецизирао да је у Берлин дошао добро припремљен са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Рекао је и да за Србију нема лаких питања, али да су он и чланови делегације спремни да на свако од тих питања одговоре.

"Сем инфраструктурних пројеката о којима ћу у појединостима говорити сутра, говорићу и о нечему што мислим да је најважније за земље ЦЕФТА споразума, а то је виши степен Царинске уније. Мислимо да не постоје разлози да између Србије и Босне камиони стоје три дана, желимо да будемо јединствено тржиште. Отворени смо за европску конкуренцију", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије навео је да на конференцију о Западном Балкану долази очекујући већи степен регионалне економске интеграције, о чему ће и конкретан план предочити сутра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво