Читај ми!

Вучић у Берлину и о прузи Београд–Бар

Делегација Србије, са премијером Александром Вучићем на челу, тражиће током боравка у Берлину подршку за инфраструктурне пројекте, између осталог и за заједнички пројекат са Црном Гором – модернизацију и изградњу пруге Београд–Бар, сазнаје "Данас".

Конференција о Западном Балкану, која се одржава у четвртак на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, предвиђена је за представљање инфраструктурних пројеката, односно лобирање и тражење подршке за њихово остварење, преноси Танјуг.

Према писању листа Данас, премијер Србије ће заједно са црногорским колегом Милом Ђукановићем покушати да добије подршку за модернизацију и изградњу пруге Београд–Бар, јер се претпоставља да постоји интерес европских партнера за реализацију тог пројекта.

"То би било стратешки значајно не само за Србију, Црну Гору и Косово већ и за државе централне Европе – Мађарску, Словачку и Чешку. На тај начин би се отворио нови значајнији лучки центар на југу Јадрана – Лука Бар", оценили су за лист извори блиски Влади Србије.

Саговорници листа наглашавају да није реч само о добијању средстава за реализацију пројеката, већ и о предлагању и тражењу политичке подршке која може да буде и укључење партнера, па и помоћ при добијању кредита код финансијских институција за неке стратешке инфраструктурне пројекте.

"Ти пројекти треба да су регионално значајни, да помажу развој Западног Балкана, али да су и важни самој Европској унији", сматрају саговорници листа.

Лист наводи да се очекује да Србија понуди и неке пројекте са Босном и Херцеговином, односно Републиком Српском и са Македонијом.

"За нас би било важно да прође што више пројеката у Берлину, јер је поента целог скупа шта ће ко од држава Балкана да добије као подршку за инфраструктурне радове. Немци хоће да подрже нешто од тога што им буде представљено, а да је и њима корисно, односно да је регионално значајно", оцењују саговорници.

У експозеу, односно на представљању програма Владе Србије, Вучић је у делу инфраструктурни пројекти, као приоритет и стратешки пројекат најавио модернизацију пруге Београд–Врвница (правац Бар), подсећа Данас. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво