Читај ми!

Министар Крстић поднео оставку

Министар Лазар Крстић поднео је оставку, али остаје специјални саветник премијера Александра Вучића. Душан Вујовић ће привремено преузети ресор финансија. Претходно је Влада усвојила нацрте закона о раду, пензијском и ивалидском осигурању и Закона о отклањању последица поплава.

Лазар Крстић је саопштио да је поднео оставку на место министра финансија у Влади Србије.

Крстић је, после седнице Владе на којој су усвојени и нацрти прва два реформска закона - о раду и о пензијском и социјалном осигурању, саопштио да се о оставци договорио с премијером Александром Вучићем, а свој одлазак објаснио је чињеницом да премијер и министар финансија морају имати исти став према ономе шта треба урадити и у којим роковима.

"Мислим да премијер и министар финансија морају да имају потпуно исти приступ, не само око циља већ и начина на који ће се доћи до циља. Зато смо постигли договор да поднесем оставку на место министра финансија. Не чиним то лако, знам да је то у најбољем интересу земље", рекао је Крстић образлажући своју одлуку.

Како је рекао, биће на располагању Влади на који год начин то буде имало смисла, и захвалио се на подршци коју је имао.

Рекао је да се залагао за готово немогућ програм у нашим условима - укључујући смањење плата и пензија, број запослених и тржишну цену струје.

"Тражио сам да се спроведе тежак програм, незамислив за наше услове, а само неке ставке су смањење пензија од 20 одсто - минимум, смањање плате у јавном сектору од најмање 15 одсто, отпуштање у наредне две године 160.000 људи и оно што сада мора да се деси после поплава је повећање струје од 30 одсто", рекао је Крстић.

"Поред структурних реформи, које нису само закони и њихова примена, потребно је и енергично решавање питања предузећа у реструктурирању, што повлачи питање и 'Србијагаса' и то са прогресивним роковима што би значило - ако се не пронађе партнер, да Влада преузима судбину запослених", додао је Крстић.

Први реформски закони у последњих девет година

Према његовим речима, Влада је усвојила измене закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању, што су први истински реформски закони усвојени у последњих осам или девет година.

Крстић је на заједничкој конференицији за новинаре у Влади са премијером Вучићем, рекао да је то велика ствар за Србију, за побољшање стања у јавним финансијама, али и сигнал потенцијалним ивнеститорима да је Србија озбиљна у спровођењу реформи које нису лаке.

"Људи у овој соби нису криви за тешку ситуацију, али запао нам је тежак задатак да се са тим суочимо. Постао сам министар пре 10 месеци, преузео одговорност и част ми је што у томе учествујем. Успели смо да народу Србије коначно и први пут представимо ствари какве јесу, а то није био случај све до октобра прошле године", рекао је Крстић.

Према његовим речима, то је велика ствар и захвалан је премијеру Александру Вучићу као премијеру, а претходно првом потпредседнику владе, што му је омогућио да са својим тимом то и учини.

Истакао је да је као резултат тога и најављених реформи наша цена задуживања на историјском минимуму када је реч о трговини обвезницама на међународном нивоу. Крстић је додао да је пут пред нама тежак и истинито болан.

"Ово је рачун који је ова влада морала да плати. То настаје из неколико политичких одлука, као што су повећање пензија ванредно од 22 одсто прво пре избора, а онда и након формирања коалиције. Нереална динамика раста плата у јавном сектору која није пратила оно што је био пад БДП-а и у тренутку када је приватни сектор изгубио, по неким проценама, и 40.000 људи, запошљавање у јавном сектору", навео је Крстић.

Како је додао, није имао илузију да су ове одлуке биле у потпуности политички мотивисане.

Крстић је рекао да нема сумње и да у потпуности верује премијеру Вучићу да желе исту, здраву и реформисану Србију, и убеђен је да ће Влада на томе радити ма колико то било тешко.

"Нажалост, то значи да оно што би било много мање да је спроведено 2009. и 2010. године када су га спроводиле друге земље у Европи, сада је много веће. Ипак, ми имамо различите приступе око динамике којом Србија може и треба да дође до свог циља. Премијер има меко срце. Ја не сумњам да нико не разуме боље од њега шта је могуће створити и како", истакао је Крстић.

Крстић сматра да мере које је поменуо треба да буду спроведене одмах и у пуном обиму.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво