Читај ми!

Заједничке амбасаде за сада само идеја

Државе у региону разматрају могућност да користе заједничке зграде за смештај амбасада. Овакав модел не би подразумевао заједнички наступ држава у иностранству, већ само поделу трошкова. Ипак, о томе још увек нема званичног договора.

На закуп репрезентативних здања амбасада и дипломатских представништава одлази гомила новца. То није новост. А да не морају да штеде, земље бивше Југославије вероватно се не би досетиле поделе трошкова. Да деле зграде у иностранству, разговарали су за сада само неформално.

"Један је модел да се користи заједничка зграда за смештај дипломатско-конзуларних представништава ради рационализације трошкова. Овакав договор не би подразумевао заједнички наступ Србије и земаља региона већ само заједничко смештање наших амбасада и представништава. О овоме свему нисмо постигли још никакав договор", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Најбољи узор су нордијске земље. Нити су све у Европској унији, ни у НАТО-у, али их то не спречава да сарађују. Прву заједничку зграду амбасада изградиле су у Берлину. Шведска и Норвешка на исти начин сарађују и у Сарајеву.

"Ако отворите сопствену амбасаду морате имати, између осталог, своју администрацију, сопствено обезбеђење. Дељење трошкова са другим земљама је економски подстицај, али је то и показатељ веома блиске сарадње међу нордијским државама", рекао је амбасадор Шведске Кристер Асп.

Велики број амбасада које смо наследили од бивше Југославије су огромне, дотрајале и скупе за одржавање. Неке су и затворене или издате.

"Ја ћу вам рећи да у Бразилији или у Њу Делхију постоје амбасаде које се простиру на неколико хектара", рекао је Јово Илић из Форума за међународне односе Европског покрета.

Нордијске земље се испомажу и у конзуларним пословима. Међутим, претпоставка за тако нешто, кажу стручњаци, јесу добри односи и висок степен поверења. Међу земљама северне Европе рата није било већ 200 година. На руку им иде и заједничка прошлост, традиција, слични језици.

"Када се осврнем, видим само два региона где су тако чврсти основи да се изгради регионална сарадња какву смо изградили међу нордијским државма. Тај други део Европе је управо овде", истиче Асп.

"Ако се то сада поново јавља у односима између Србије и Црне Горе, можда ће то бити подстрек за настављање тога, јер то је разумно, то је економски оправдано и политички на крају, на тај начин шаљете у свет поруку о земљама које су сложне које узајамно сарађују", рекао је Јово Илић.

Изнајмљивање простора за амбасаду у иностранству државу може да кошта и до пола милиона евра годишње. Велики издатак је тек куповина амбасаде, која је, примера ради, Македонију само у Бечу коштала око 3,5 милиона евра.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи