Читај ми!

Јачање сарадње Србије и Новог Зеланда

Министри спољних послова Србије и Новог Зеланда, Ивица Дачић и Мари Макали, најавили су именовања почасних конзула у две земље и објавили поједностављивање процедуре за издавање виза српским грађанима за Нови Зеланд.

"Влада Новог Зеланда одлучила је да од 1. јула поједностави политику за издавање виза грађанима Србије, што ће олакшати путовања њеним грађанима на Нови Зеланд и намеравамо да предузмемо даље кораке у том смислу", рекао је Макали на заједничкој конференцији за новинаре с Дачићем у Палати Србија.

Дачић је навео да би систем поједностављивања издавања виза био веома користан за грађане Србије којих има десетак хиљада на Новом Зеланду, преноси Бета.

Навео је да је Србија почетком прошле деценије укинула визе за грађане Новог Зеланда и истакао да Нови Зеланд и Србија немају спорних и отворених питања.

"Довољно су далеко да немају проблема у својим односима. Највише проблема отприлике имате са најближим земљама", указао је Дачић.

Рекао је да се с Макалијем договорио да се међусобни политички дијалог доведе на виши ниво и да се размењују посете на обе стране.

Навео је да је међусобна економска размена веома мала, "скоро да је не вреди ни спомињати", и износи 1,5 милиона долара, па стога постоје "многи заједнички интереси у будућности", поготову што су обе земље "релативно мале и траже своје место на светској политичкој сцени".

Макали, први министар спољних послова Новог Зеланда који је посетио Србију после нормализације односа двеју земаља после деведесетих година, показао је "ентузијазам у вези са јачањем сарадње и односа" са Србијом.

Он је изразио саучешће и саосећање с грађанима Србије због катастрофалних мајских поплава и додао да је његова земља издвојила 150.000 долара помоћи за опоравак угрожених.

Дачић је навео да Влада Србије Макалијевој посети даје "изузетну важност" имајући у виду да су то први међусобни сусрети на високом нивоу "после много, много времена" и највио разговоре шефа новозеландске дипломатије с највишим државним руководством Србије.

Са Макалијем се састао и председник Владе Србије Александар Вучић, који је упутио позив за премијера Новог Зеланда Џона Кија да посети Србију.

Вучић је захвалио на изразима саучешћа које је новозеландска страна упутила поводом недавних поплава, саопштила је Влада Србије.

У саопштењу се наводи да је Вучић информисао саговорника о процесу европских интеграција Србије и могућностима отварања појединих поглавља.

Макали је затражио подршку Србије за кандидатуру Новог Зеланда за несталну чланицу Савета безбедности УН у периоду 2015-2016. године. Нови Зеланд је, поред Шпаније и Турске, кандидат за једно од два места.

Саговорници су оценили да је билатерална сарадња између две земље добра, али да постоје могућности за њено унапређење, посебно у области економије.

Током састанка председнице Скупштине Србије Маје Гојковић са гостом са Новог Зеланда поручено је да две земље треба да раде на унапређењу односа и да могу да нађу много модела сарадње на политичком и економском нивоу.

Гојковићева је рекла да се посета министра спољних послова Новог Зеланда може означити као историјска, јер је реч о првој посети ове врсте од нормализације дипломатских односа.

Председница парламента упознала је Макалија о току процеса евроинтеграција Србије и нагласила да преговори са ЕУ охрабрују државе да уђу у економске и политичке реформе, што Србија и чини.

Гојковићева је истакла да је циљ Србије да реформским законима, који ће се ускоро наћи у Скупштини Србије, побољша економски миље и постане најпожељнија дестинација за улагање у региону.

"То су храбре промене и уверени смо да ће донети добре резултате и да ће страни инвеститори наћи интерес да улажу у Србију, а наш интерес је да запослимо што више људи", рекла је Гојковићева и позвала инвеститоре из те земље да улажу у Србији.

Министар спољних послова Новог Зеланда нагласио је да је пут који је одабрала Влада Србије добар за земљу и да доприноси миру и стабилности у региону.

Макали је рекао да ће охрабрити приватни сектор Новог Зеланда да улаже у Србији, посебно у области пољопривреде и обновљивих извора енергије и нагласио да две земље треба да раде на унапређењу веза, а да је на том путу предузет и један додатни корак у виду визних олакшица.

Макалија је примио и председник Републике Србије Томислав Николић, који је указао на то да је сарадња између две земље добра, али да постоји много простора за њено унапређење, пре свега на економском пољу.

"У том смислу, позитиван је корак то што се очекује олакшавање визног режима од 1. јула 2014. године", наводи се у саопштењу председникове Службе за сарадњу са медијима.

Председник Николић је истакао да постоје пријатељске везе између Србије и Новог Зеланда, које су добром мером успостављане и преко великог броја емиграната из Србије који већ дуго живе на Новом Зеланду.

Министар спољних послова Новог Зеланда сагласио се са председником Николићем да постоје добри разлози за побољшање сарадње две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво