Читај ми!

Европски конвент за ефикаснији процес приступања

Процес приступања ЕУ укључује политичку и економску димензију, али пре свега промену друштвене свести, поручила је министарка Јадранка Јоксимовић на седници Националног конвента о ЕУ. Конвент ће акценат ставити на стварање опште сагласности у друштву о елементима преговора, каже председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић.

Уз присуство представника Владе, парламента и цивилног сектора одржана је прва пленарна седница Националног конвента о Европској унији, који ће подстицати дебату о свим аспектима евроинтеграција и стварање најширег друштвеног консензуса о приступању ЕУ.

Национални конвент о ЕУ настао је као идеја 2006. године и данас је представљена 21 радна ресорна група, чији ће циљ бити праћење и поспешивање преговора у свих 35 поглавља.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је, отварајући скуп, истакла да је у процесу свеобухватних промена у друштву изузетно важно континуирано размењивање мишљења о питањима од стратешког значаја за економски и друштвени развој и консултовање најширег круга стручњака, медија, владиног и невладиног сектора, удружења грађана, универзитета и привреде.

"Процес европске интеграције Србије, који води ка чланству у ЕУ, заправо је процес унутрашњих реформи на постизању стабилних демократских институција и тржишне економије засноване на конкурентности и знању", објаснила је Гојковић, која је и члан председништва Националног конвента.

Председник Европског покрета у Србији, организације на чију је иницијативу формиран овај институционални оквир за дијалог о ЕУ, Властимир Матејић подсетио је да је политичка криза у ЕУ својевремено објашњавана одсуством комуникације са грађанима.

Конвент ће, зато, како је објаснио, акценат ставити управо на стварање опште сагласности у друштву о елементима преговора.

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да процес приступања ЕУ укључује политичку и економску димензију, али пре свега промену друштвене свести.

Према њеним речима, шира јавност често не разуме суштину преговарања са ЕУ, односно чињеницу да о стандардима које треба усвојити заправо и не преговара, већ да је предмет преговора начин и рок у којем ће овдашњи систем бити пријемчив за нове стандарде.

Национални конвент је основан са четири основна циља: да би подстицао редовне консултације државних органа са заинтересованим сегментима друштва о процесу интеграција, да би дефинисао препоруке о преговарачким позицијама Србије, да би подстицао отворен друштвени дијалог у свим фазама преговора и боље информисање јавности о процесу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи