Читај ми!

Односи са Бечом најбољи у последњих 100 година

Само бољим и другачијим имиџом и већим успехом који постигнемо у иностранству, успећемо да привучемо инвеститоре и подигнемо нашу економију, поручио премијер Александар Вучић.

Србија има најбоље односе са Аустријом у последњих 100 година, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

"Баш на стогодишњицу Првог светског рата, овде су нас дочекали као пријатеље", рекао је Вучић у Бечу у разговору за Дневник РТС-а.

Захваливши аустријским званичницима коју су га дочекали у Бечу, Вучић је навео да су домаћини показали да се Србија доживљава на много другачији начин, него што је било до скора.

"Мислим да ту прилику треба да искористимо, јер само бољим и другачијим имиџом, већим успехом који постигнемо у иностранству, успећемо лакше да привучемо инвеститоре и да нашу економију подигнемо", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да су у Бечу са много уважавања говорили о реформским плановима Србије и пружили пуну подршку неопходним економским и политичким реформама у Србији.

"Разговарали смо са представницима индустријалаца, са бројим привредницима, рекао бих са најзначајнијим аустријским компанијама - неке које већ имају своје бизнисе у Србији, неке које планирају да дођу нашу земљу", додао је премијер Србије.

Српски премијер је истакао да је Србија, први пут, по бруто друштвеном производу најјача на Западном Балкану.

"Ми смо далеко од животног стандарда једне Хрватске, и по висини плата и по висини пензија, али по први пут је Србија по укупном БДП-у најјача економска сила на Западном Балкану", навео је Вучић.

Србија ће, такође, по први пут ове године, по пројекцији из прва четири месеца, имати највећу размену са Аустријом од свих земаља Западног Балкана уместо Хрватске, истакао је Вучић, оцењујући да то није лако, имајући у виду огромну размену коју Хрватска има са Аустијом.

"То говори о томе да Србија у једној сфери има заиста добар и велики успех, а то је повећање извозних капацитета", закључио је Вучић.

Говорећи о посети Берлину наредне недеље, Вучић је оценио да ће то бити један од најзначајнијих сусрета и "велика част за нашу земљу да добије позив за званичну посету од канцеларке (Ангеле) Меркел". 

Вучић је истакао да Београд жели најближе могуће односе и са Аустријом и са Немачком.

"Верујем да ће Србија паметном, одговором и озбиљном политиком то успети да постави као своје опредељење, али и да ће бити прихваћена од оних земаља које су нас неретко одбијале управо због наше непоузданости и, рекао бих, неодроворности", закључио је премијер Србије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво