Читај ми!

Унапређење српско-аустријске сарадње

Економска сарадња Србије и Аустрије је добра, али постоји простор за унапређење тих односа, рекао је премијер Александар Вучић у разговору са вицеканцеларом Михаелом Шпинделегером. Аустрија ће убедити своје европске партнере да прихвате Србију у најкраћем могућем периоду, каже Шпинделегер. Вучић разговарао са аустријским шефом дипломатије.

Премијер Александар Вучић састао се у Аустрији са вицеканцеларом Михаелом Шпинделегером, а главне теме разговора биле су економска сарадња између две земље, европски пут Србије, као и поплаве које су задесиле Србију. Премијер Вучић обавестио је потпредседника аустријске Владе о последицама поплава и напорима српске Владе за обнову земље и истовремено захвалио на помоћи коју је Аустрија упутила Србији.

Вучић је нагласио да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за унапређење тих односа, обавестивши Шпинделегера о новим економским мерама и законима који ће у наредном периоду бити усвојени, наведено је у саопштењу из Вучићевог кабинета.

"Учинићемо све да се створе бољи услови за пословање страних инвеститора", истакао је Вучић и замолио аустријског колегу да привредницима ове земље Србију представи као добру земљу за страна улагања, нагласивши да Србија спрема пакете пореских олакшица које ће понудити страним инвеститорима како би побољшала пословну климу.

Премијер је нагласио да је европски пут једини могући пут за Србију и захвалио на подршци коју Аустрија пружа у процесу придруживања.

Вицеканцелар Аустрије нагласио је да временске непогоде погађају цео регион и да зато Аустрија саосећа са Србијом и да због тога мора и жели да помогне.

Шпинделегер је, говорећи о економским односима двеју земаља, истакао да ће препоручити аустријским инвеститорима да појачају своја улагања у Србију. Нагласио је и да су представници Европске уније задовољни оним што је Србија постигла у процесу придруживања и да ће Аустрија убедити своје европске партнере да прихвате Србију у најкраћем могућем периоду.

Потребна европска солидарност и помоћ

Премијер Вучић је изјавио у Бечу да је Србији, али и осталим земљама региона погођеним поплавама, потребна европска солидарност и помоћ.

Он је, у изјави новинарима, после разговора са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером, нагласио да Србија нема ништа против да наступа заједно са Србијом, Босном и Херцеговином и Хрватском у тражењу помоћи и солидарности од ЕУ.

Вучић је указао да су уништене друмска и железничка инфраструктура, где је Србији посебно потребно много помоћи.

"Могу рећи да су последице поплава веома тешке, посебно по енергетски сектор, путну и железничку инфраструктуру. Пољопривреда је тешко погођена", нагласио је он нежелећи да даје процене о висини штете.

Вучић је рекао да ће штету Србија проценити заједно са међународним организацијама, јер жели да буде реална, али је додао да је прва процена ЕБРД полазила од тога да је висина штете око две милијарде евра, што је, како је констатовао, огромна свота по Србију.

Захваљујући се на досадашњој помоћи Аустрије, Вучић је рекао да су нам сада потребни апарати за сушење кућа, и друга специфична подршка, о чему је разговарао са Шпинделегером.

Он је подсетио да је Аустрија упутила веома велику финансијску помоћ, "једна од већих донација које смо добили од држава широм света".

"Нећемо моћи сами. Потребна је европска помоћ и солидарност. Надам се да можемо рачунати на то", истакао је Вучић.

Западни Балкан приоритет за Аустрију

Вучићеви домаћини су били председник Аустрије Хајнц Фишер и министар спољних послова Себастијан Курц.

Министар спољних послова Аустрије оценио је после разговора са српским премијером, да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу премијера у спровођењу реформи и тежњи да се створи што повољнија инвестициона клима.

Како је нагласио, посебно га радује то што је Вучић одлучио да Аустрија буде прва земља -чланица ЕУ коју ће посетити, додавши да је то за Беч "диван сигнал".

Он је нагласио да ће његова земља и даље пружати подршку Србији око санирања последица поплава и додао да је Западни Балкан приоритет за Аустрију.

Аустријски шеф дипломатије је Вучићу честитао на изврсном изборном резултату од 48,5 одсто освојених гласова, истакавши да је то више него импресивно и потврда не само дотадашњег рада, већ и доказ да грађани Србије подржавају реформске мере које жели да спроведе.

Он се посебно захвалио Вучићу на времену које је одвојио за разговор са представницима великих аустријских компанија, додавши да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу у вези реформи и његовом тежњом да створи повољнију инвестициону климу.

Вучић је изразио велику захвалност Аустрији и посебно њеном шефу дипломатије, који је, како је рекао, учинио много тога за Србију од када је изабран на место министра. "Током историје нисмо често били на истој страни, али ми смо данас ту да то променимо", истакао је Вучић, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Он се посебно захвалио на помоћи, и политичкој и финансијској, које је Аустрија пружила Србији током поплава.

Радном ручку Вучића и аустријског шефа дипломатије присуствали су и лидери значајних аустријских компанија, а Вучић је рекао да је са њима имао корисну дискусију, додавши да је од њих доста тога чуо и да ће учинити све што може у решавању њихових проблема.

"Поносан сам што имамо тако добре пријатеље у Бечу и надам се да ће аустријски инвеститори доћи у већем броју у Србију у наредном периоду", закључио је Вучић.

Вучић је још најавио да идуће недеље путује у Берлин на разговоре са канцеларком Ангелом Меркел и шефом дипломатије Франком Валтером Штајнмајером.

Премијер Србије је учествовао и на конференцији у организацији Сената привреде Аустрија-Србија.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво