Читај ми!

Млади у политици, предност или мана

Нови скупштински сазив знатно је подмлађен. Готово све странке у својим редовима имају двадесетогодишњаке и тридесетогодишњаке. Са искуством или без њега, млади парламентарци желе да помогну у законодавној активности.

Млади посланици кажу да ће дужност народног посланика обављати предано, поштено и верно Уставу, баш као што и заклетва каже. Да ли су спремни за велике послове који их чекају?

Миљана Зиндовић из СПС-а рекла је да пре свега има јак осећај узбуђења и одговорности с обзиром на дужност коју је добила, први пут у Народној скупштини Републике Србије.

Сања Николић из СНС-а каже да мисли да ће она моћи највише да допринесе у оним областима које се тичу њене бивше професије, а то је култура и информисање, с обзиром на то да је у плану да се донесе и нови закон о информисању.

"У претходном сазиву парламента био сам председник Одбора за пољопривреду, где сам такође имао дискусије, амандмане који су усвајани иако сам био опозициони посланик", рекао је Александар Сенић, посланик НДС-а.

Старије колеге им саветују да долазе редовно и слушају расправе.

Драгољуб Мићуновић, посланик ДС-а, рекао је да млади посланици имају јако мало простора у скупштинским расправама.

"Ту морам искрено да их разочарам, јер постоји с једне стране партијска дисциплина, одлуке клуба које их обавезују. Треба тамо да се изборе за своје ставове. Друго, ми ћемо имати веома занимљиве законе који треба да значе реформе у друштву, не само на речима и вербалне него стварне и суштинске", каже Мићуновић. 

Деведесетих, млади су имали значајну улогу у рушењу власти. Шта се од тада променило?

"Данас млади немају ту врсту политичког и бар мало револуционарног набоја. Данас су млади људи део политичких странака, и у парламенту и у политичком и ширем јавном животу биће успешни онолико колико имају квалитет, као и сви остали који су учесници политичког живота у Србији. Дакле, ако буду спремни да прихвате политичку борбу", сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Највише посланика је од 35 до 45 година - њих 74, а у групи од 25 до 35 година - њих 30, док најмлађи посланик има 24 године.

Младост, сама по себи, не значи много, кажу искуснији парламентарци. Странке верују да ће скупштински подмладак допринети раду парламента.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво