Читај ми!

Конституисана Скупштина Србије

Посланици Скупштине Србије положили заклетву. Претходно је трочлана комисија верификовала мандате. Седници председавао најстарији посланик Милан Кораћ из ПУПС-а. Заседање почело уз постројену јединицу Гарде Војске Србије на улазу у парламент и уз интонирање химне "Боже правде".

17.37 - Полагањем заклетве свих посланика, завршена конститутивна седница. Следећа седница заказана за 23. април у 10 часова.

16.20 - Трочлана комисија утврђује сагласност уверења о избору посланика и извештаја РИК-а. Скупштина ће након паузе од 60 минута наставити рад.

16.10 - Интонирањем државне химне почела конститутивна седница Скупштине Србије. 

На седници Скупштине Србије прихваћен извештај комисије за утврђивање сагласности уверења о избору посланика са извештајем Републичке изборне комсије, чиме су верификовани мандати свих 250 посланика. После верификације мандата, посланици су положили заклетву.

Посланици су потом потписали текст заклетве, а председавајући седнице, најстарији посланик Милен Кораћ (85), честитао је новим члановима парламента.

Текст заклетве гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

Наставак седнице на којој би требало да буде изабран председник, потредседници и други скупштински органи, заказан је за 23. април.  У сали је данас било присутно 245 посланика.

Седница је почела интонирањем химне "Боже правде". Председавајућем Кораћу у вођењу седнице помагала су четири најмлађа посланика - Катарина Шушњар из СНС-а, Невена Стојановић из коалиције СПС-ПУПС-ЈС, Јована Јовановић из ДС-а и Александар Сенић из НДС-а.

Српска напредна странка освојила је на ванредним парламентарним изборима 16. марта 158 од 250 посланичких мандата, коалиција СПС-ПУПС-ЈС имаће 44 посланика, Демократска странка 19, а Нова демократска странка 18 посланика.

Међу мањинским странкама, Савез војвођанских Мађара освојио је шест посланичких мандата, СДА Санџака три, а Партија за демократско деловање два мандата.

Како је најавио лидер Српске напредне странке Александар Вучић, нова влада биће изабрана до 27. априла и имаће највише 17 чланова.

Колегијум о идеји ротирања председника Скупштине 

Пре скупштинске седнице Колегијум Скупштине Србије разговарао је о идеји ротирања председника парламента у наредне четири године, али није било изјашњавања нити речи о персоналним решењима, а тај посао ће бити завршен до понедељка.

Функционер СНС-а Зоран Бабић рекао је новинарима након Колегијума да су шефови посланичких група износили аргументацију за идеју да се у наредне четири године након годину дана мења председник парламента, и против те идеје, али да се нису о томе изјаснили.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак изјавио је да му до сада није понуђено да буде председник Скупштине, али да је спреман да помогне уколико то буде требало, јер није добро да из једне странке буду председник, премијер и председник Скупштине.

Потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић сматра да је идеја о ротирајућем председнику парламента знак добре воље СНС-а да демократизује парламент и ојача контролну функцију те институције.

Досадашњи шеф посланичке групе СВМ-а у Скупштини Србије Балинт Пастор изјавио је да је та странка против идеје о ротирању председника парламента, иако разумеју да је то "акт добре воље СНС-а".

Посланик ДС-а Драган Шутановац рекао је да парламентарна већина треба да да председника парламента, да Србија нема времена за експериментисање и да нигде на свету не постоји пракса ротирања председника.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришућ рекао је да ће та странка анализирати идеју ротирања на месту председника парламента са становишта да ли је то добро за углед Скупштине Србије и да ће о томе обавестити СНС као највећу странку.

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић изјавио је да има резерве у вези са идејом о ротирању председника у парламенту, да верује да то није добра идеја и да није предвиђена Уставом и законима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи