Читај ми!

Вучић тражи подршку за болне реформе

Александар Вучић је затражио подршку за тешке и болне реформе, како Србија не би доживела грчки сценарио и да над њом не би била уведена принудна управа. Договорена коалиција са СВМ, социјалистима понуда у складу с њиховом снагом, а НДС сам одлучио да неће у владу са Дачићем, каже Вучић. Лидер СНС-а најавио најопсежније мере штедње.

18.20 - Главни одбор СНС-а овластио Вучића да настави разговоре о влади.

16.20 - Александар Вучић је затражио подршку за тешке и болне реформе, како Србија не би доживела грчки сценарио.

16.10 - Почела седница Главног одбора СНС-а. 

Главни одбор СНС-а усвојио је извештај лидера напредњака Александра Вучића и дао му сва овлашћења да настави разговоре о формирању владе.

На почетку седнице у Центру "Сава", Вучић је поручио да зна да ће због мера које треба предузети сви бити љути, али да га то не интересује, јер од Србије треба направити пристојну земљу здраве економије, макар "наредне две године сви морали да трпимо".

"У данашњој Србији у којој нико, чак ни мало ко од нас овде, не може да се подичи да је за суштинско спровођење реформи, наша оријентација мора да буде да је Србија испред СНС-a", рекао је Вучић и додао да више неће бити ни испразних путовања по свету за која Србија даје дебеле дневнице, а нашој земљи и њеним грађанима не донесе ништа.

Додао је да се Србија налази у тешкој ситуацији, да мора да закрпи рупу од 1,4 милијарде евра и да би, ако би се овако наставило, за две године доживела грчку судбину.

"Чемер, јад и сиромаштво - то је оно што су нам оставили они пре нас и ту свест да нешто треба да нам падне с неба, е ми ћемо се борити против тога. Борићемо се за нормалну и успешну Србију здраве економије, макар морали наредних годину-две да трпимо, а највише ће морати да трпе политичари", поручио је Вучић и навео да ће свакако чути и данас да је то све демагогија и безброј примедаба како су плате министара и посланика мале.

Нагласио је да се тиме неће напунити буџет, али да ће се показати да, када се већ иде у ту битку, не може само народ да испашта. То, како је објаснио, не значи да ће се они који ће руководити новом владом предати, али значи да ће бити суочени са знатним падом популарности.

Вучић је рекао да није спреман да на свађе са политичким противницима проћерда подршку народа коју је добио на изборима, већ да изнесе план и програм и да види шта може да се уради у држави.

Председник СНС-а је рекао да је претходна власт довела државу у тежак положај и да је на новој влади велика одговорност да предузме тешке мере, као што је то у Немачкој урадио бивши канцелар Герхард Шредер.

"Шредер је најзаслужнији за све у чему данас ужива Ангела Меркел, имао је храбрости да направи резове, да не воде рачуна о партијским интересима него о будућности државе", рекао је Вучић.

Лидер напредњака је рекао да ће нова влада бити запамћена по реформама и да ће се "све комбинације сећи", иако зна да ће многи бити љути и незадовољни због тога, али тако се прави темељ нормалне државе.

Поновио је да не могу дневнице за одлазак у Лепосавић или било где на Косову бити 2.500 динара, јер је то Србија и тамо функционери треба да иду без надокнаде. Вучић је рекао да СНС, у поређењу с претходним странкама на власти, треба да промени курс и покаже да држава може да се води другачије и много одговорније.

Понуда социјалистима да уђу у владу

Председник СНС је изјавио да је постигнут договор о коалицији са СВМ, да је социјалистима понудио да уђу у владу у складу с њиховом снагом, а да је НДС сама одлучила да неће у владу у којој је Ивица Дачић.

"СПС-у сам то понудио у складу са њиховом снагом, која је знатно мања од снаге СНС-а, али имајући у види потребу да правимо Србију уједињења а не подела, и тако показујемо да смо другачији од осталих, јер знам да нека друга партија да има 60 одсто не би желела да види никог другог", рекао је Вучић.

Како РТС незванично сазнаје, социјалисти ће прихватити Вучићеву понуду. 

Вучић је рекао да је НДС одлучила да не жели у владу у којој је Дачић додајући да даље није хтео о томе да разговара.

Рекао је да га је Председништво јуче обавезало да припреми сва решења како би нова влада имала 17 чланова, била мала и ефикасна.

С комплетним саставом владе, како је навео, изаћи ће пред Главни одбор 25. априла, кад ће се најпре СНС изјаснити о решењима, након чега би, 27. априла, влада требало да буде формирана.

"Многи ће бити незадовољни - у малој влади не може да буде много министара из СНС-а, али вашим трудом можете да допринесете развоју Србије", поручио је Вучић и нагласио да се причама изокола и забијањем ножа неће помоћи.

"Не дам више народне паре нерадницима"

Вучић је најавио најопсежније мере штедње у јавној администрацији и јавним предузећима, поручивши да, ни под каквим претњама, неће пристати да се нерадницима даје новац грађана.

"Можете ме убити, вешајте ме на Теразијама, али не дам више народне паре па да радите сат времена дневно", поручио је Вучић свима који се неодговорно понашају према новцу који добијају из буџета.

Нагласио је да га не плаше претње синдикатима о штрајковима, јер ниједна држава не може да издржи то да у МУП-у 750 људи свакога дана буде сат времена на послу зато што су чланови некаквог синдиката и да раде за 150.000 месечно.

Према његовим речима, Србија није крава музара из које може да се наплати све што је некоме пало на памет.

"Нећу да уништавам будућност наше земље да бих испуњавао хирове или некога склањао са улица. Нема више блокада путева", истакао је Вучић.

Недопустиво је, како је рекао, да јавна предузећа којима је држава дала монополски положај, послују са губитком или да добитак скривају од државе.

Зато ће, како је истакао, у јавна предузећа бити уведен професионални менаџмент, и више се неће догодити јединствени случај у свету да "Лутрија Србије" или "Србијашуме" послују са губитком.

"Добро је што је нама припао најтежи задатак, али и највећа част. Неке политичаре будуће генерације неће памтити, али ову владу ће људи памтити по храбрости да се покрену реформе, због чињенице да у кампањи нисмо обећавали мед и млеко, зато што ћемо донети законе о раду, стечају, приватизацији, планирању и изградњи и све друго што смо обећавали, зато што ћемо јавна предузећа избацити из контроле министарстава, па неће бити ничија партијска прћија", рекао је Вучић.

Он је упозорио да више неће бити могућа тајна запошљавања у јавној администрацији мимо Владе Србије уколико постоји одлука да то не сме да се ради.

Вучић се осврнуо и на прегломазне возне паркове, огромне трошкове за одржавање и гориво, истичући да ће више од половине државних службених аутомобила завршити у гаражама или бити продато.

Поводом критика које су већ почеле да пристижу на рачун његовог програма, Вучић је рекао да ће влада својим резултатима настојати да разувери и све оне који на последњим изборима нису гласали за СНС.

После Вучићевог обраћања, седница Главног одбора била је затворена за јавност.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво