Читај ми!

Вучић: Мала и ефикасна влада 27. априла

Србија ће 27. априла добити малу и ефикасну владу са 17 чланова, каже Александар Вучић после скоро три сата седнице Председништва Српске напредне странке. У влади СВМ и вероватно Ивица Дачић, наводи лидер напредњака, додајући да се технички разговори настављају.

Председништво СНС-а је одлучило да та странка уђе у коалицију са Савезом војвођанских Мађара и дало "одрешене руке" Александру Вучићу да настави разговоре о саставу нове владе са другим политичким партијама.

Након седнице Председништва, Вучић је објаснио да СВМ неће имати у влади министарско место, али је вероватно да ће у влади бити лидер СПС-а Ивица Дачић, јавља Танјуг.

На питање да ли ће Дачић бити једини у влади из СПС-а, одговорио је да ће наставити техничке разговоре, да је добро разумео његове идеје и да се нада да ће лидер социјалиста прихватити оно што му понуди.

"Ивица Дачић више воли да прича у медијима, под туђим именом, него било ко други, тако да ја све прочитам сутрадан шта му је неко било кад рекао. Али, зато је ваљда толико успешан политичар - увек прво размисли шта ће изаћи у новинама и то му је важније него било шта друго. Што са мном није случај, тако да ме не интересује шта објављују, нити ће новине састављати владу", навео је Вучић.

Уз напомену да је Борис Тадић изјавио да не жели да буде у влади у којој је Дачић, Вучић је рекао да ће он донети одлуку коју ће предложити Главном одбору.

"Нећу никога да терам да уђе у владу", нагласио је Вучић и додао да га не интересују размимоилажења, него да жели да влада ради као тим.

На питање како је могућа коалиција са Тадићем за којег је раније рекао да је упропастио земљу, Вучић је навео да нам је сада потребна нека врста владе националног спаса.

Упитан да ли ће преговарати и са лидером Лиге социјалдемократа Војводине Ненадом Чанком о уласку у нову владу, он је казао да Чанак у досадашњим разговорима није показао жељу да буде њен део.

У влади ће, како је рекао, бити од пет до седам ванстраначких личности, а он очекује и да ће у њој бити Кори Удовички мада није прецизирао у ком ресору.

На конференцији за новинаре били су присутни сви потпредседници странке - Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић, Игор Мировић и Горан Кнежевић и Братислав Гашић, а на питање да ли су то људи који ће бити министри Вучић је рекао да нису, додајући "нису сви" и не желећи да открије ко ће од њих бити у његовом кабинету.

"Биће другачија структура владе, она неће функционисати као феуд", поручио је Вучић, наводећи да јавна предузећа неће потпадати под министарства већ ће постојати посебно тело које ће контролисати њихов рад.

Вучић је рекао и да неће руководити ниједним од ресора, будући да ће бити премијер.

Лидер напредњака је подвукао да ће посао око избора владе бити обављен најкасније до 27. априла и да ће влада бити најмања по броју чланова.

"Србија ће имати малу, модерну и ефикасну владу", рекао је Вучић, прецизирајући да ће она имати и најмањи број чланова од успостављања вишестраначја, односно имаће 17 чланова.

Према његовим речима, ове недеље биће завршен посао око верификације мандата у парламенту, 23. априла биће настављена седница избором председника Скупштине Србије, а после тога биће усвојен Закон о влади и министарствима.

Након што се заврши и расправа о амандманима на тај закон, биће изабрана нова влада и положена заклетва.

Експозе владе, који ће изнети у Скупштини Србије, биће, нагласио је, прецизан и у њему ће први пут бити представљени комплетан план и програм, као и визија даљег развоја Србије. 

Вучић је додао и да ће СНС прихватити да неко од опозиционих посланика буде председник Скупштине Србије у првој години уколико се постигне договор да буде ротације председника парламента на годину дана.

Лидер СНС-а је навео да ће један од првих задатака нове владе бити ребаланс буџета и нагласио да ће до јуна бити постигнут договор о аранжману са Међународним монетарним фондом.

Поновио је да ће солидарни порез бити укинут, али је навео да ће се опорезивати функционери како би на тај начин и они показали одговорност. Као мере штедње, Вучић је најавио и укидање дневница функционерима за одлазак на Косово и смањење дневница за путовање у иностранство.

Српска напредна странка одржаће сутра седницу Главног одбора на којој ће лидер напредњака и будући премијер изнети предлог концепције и састава владе коју ће водити.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи