Читај ми!

Стефановић очекује Кори Удовички у влади

Потпредседник СНС-а Небојша Стефановић најавио је да ће у уторак бити одржана седница Главног одбора СНС-а, а очекује да ће се у новој влади наћи и Кори Удовички у неком од економских ресора. У СНС-у се размишља и о идеји да се наредне четири године председник парламента бира на годину дана, каже Стефановић.

Верујем да ћемо поред Лазара Крстића видети и Кори Удовички на неком од министарских места, не могу данас да кажем на ком месту, јер то није дефинитивно договорено, рекао је Стефановић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Најавио је да ће се током викенда наставити разговори са СПС-ом и НДС-ом, а да ће у уторак бити седница Главног одбора СНС-а када ће многи детаљи око формирања нове владе бити познати.

"Оно што је сада готово извесно и што СНС подржава је учешће СВМ-а у влади, који су изразили жељу да учествују на нивоу државних секретара", рекао је Стефановић и навео да се са НДС-ом и СПС-ом до сада разговарало о платформи, а не око конкретног учешћа у влади, али да ће током викенда ти разговори бити настављени.

Стефановић је рекао и да ће у новој влади од око 16 или 17 министарстава пет до шест људи бити из СНС-а, јер та странка, како је рекао, гледа шта је добро за Србију.

У Српској напредној странци размишља се и о идеји да се у наредне четири године председник парламента бира на годину дана, што би омогућило и другим мањим странкама да на чело највишег законодавног тела дође њихов представник, рекао је Стефановић.

Објаснио је да је циљ тог предлога, између осталог, и да парламент не буде машина за изгласавање закона, већ да буде озбиљна контрола владе.

"Сваке године бирао би се други председник парламента. Ми хоћемо да пружимо подршку, јер то не би могло без наших гласова", рекао је Стефановић наводећи да у овом тренутку не би могао да каже које би то странке биле које би дале председника парламента, будући да је то за сада идеја о којој се размишља.

Говорећи о предстојећој конститутивној седници парламента, која је заказана за среду, 16. априла, Стефановић је рекао да није донета коначна одлука да ли ће тог дана, након верификовања мандата новим посланицима, бити изабрани председник и потпредседници парламента.

"Да ли ће то бити среда или четвртак, или после Васкрса мање је важно", рекао је Стефановић, који је актуелни председник Скупштине Србије.

На питање да ли ће остати на том месту, Стефановић је рекао да ће се о кадровским решењима разговарати на страначким органима.

Избор градоначелника престонице

На питање да ли је извесније да нови градоначелник Београда буде председник Привременог органа Синиша Мали или министар правде Никола Селаковић, Стефановић је одговорио да се ради о двојици озбиљних људи.

"Најважније за Београд је озбиљан тим људи који то мора да изнесе, не може Београд да води један човек, јер је превелики град и има пуно одговорности, дуговање која су наслеђена", указао је Стефановић, који је рекао да се још увек није разговарало са ДСС-ом о њиховом евентуалном учешћу у градској власти.

Говорећи о смањењу јавног сектора, Стефановић је навео да ће свако морати да се бори за своје радно место што је нормално свуда у свету, јер је потребно да запослени поседују одређена знања.

"Наш посао је да учинимо јавни сектор ефикаснијим, али и да буде мањи, јер земља не може да издржава 780.000 људи у јавном сектора", указао је потпредседник СНС-а. 

Различито гласање у Стразбуру штетно

Различито гласање чланова делегације српског парламента у Парламентарној скупштини Савета Европе је штетно, иако сви посланици имају право да гласају како желе, рекао је Небојша Стефановић.

"Ако ме питате као функционера СНС-а мислим да је то штетно. Гласати да једна земља, која је доста учинила за нас, нема право гласа у једној организацији, то је лоша порука. Каква је демократија када искључујете некога из форума? То није добро", каже Стефановић.

Свако од посланика, како је рекао, има права да гласа како жели, али треба да буду свесни одговорности које такво гласање носи, да воде рачуна каква се порука тиме шаље и да ли то има неке последице по земљу.

"Боље је када је спољна политика што више усаглашена, јер то показује снагу земље и јединство", рекао је Стефановић.

Сматра да је државна политика коју заговора Србија најбоље решења за земљу и грађане и да Србија треба да заузме неутралан став и не улази у сукобе великих сила.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију којом је руској делегацији ускраћено право гласа до краја јанура 2015. године, а за коју је делегација Скупштине Србије различито гласала - посланици СНС-а и СПС-а су били против, ДС-а и УРС-а за, а ЛДП је био уздржан. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво