Читај ми!

"Наши" објавили списак "највећих србомрзаца"

Покрет "Наши" објавио списак "30 највећих србомрзаца и издајника међу јавним личностима". Повереница за заштиту равноправности и НУНС траже хитну реакцију надлежних органа.

На списку организације Српски народни покрет "Наши" налазе се глумци, редитељи, писци, политички аналитичари.

Како се наводи у саопштењу, циљ објављивања списка је "указивање јавности на све оне који у друштвено-културном простору Србије некажњено шире говор мржње према српском народу и чине тешка кривична дела дискриминације и ширења верске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, а никада до сада нису изведени пред лице правде".

Покрет је навео да највећи број људи са списка директно финансирају САД и друге западне држава, али да су "често њихови отворено антисрпски пројекти финансирани и од саме државе".

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић најоштрије је осудила објављивање списка јавних личности који је покрет "Наши" означио "србомрзцима и издајницима".

Повереница је затражила хитну реакцију надлежних органа уз оцену да је "скандалозно" да се у Србији и даље појављују овакви спискови.

"Отвореним претњама, позивима на насиље и говору мржње, треба хитно и одлучно стати на пут. Држава је дужна да заштити слободу и основна људска права сваког појединца и спречи угрожавање самих темеља уставног поретка", истакла је Невена Петрушић.

Независно удружење новинара Србије најоштрије је протестовало због нових спискова "издајника српства" које прави покрет СНП "Наши" и затражило од надлежних да заштите јавне личности које су на тај начин жигосане.

И Српска напредна странка најоштрије је осудила ширење мржње иза којег, како је навела, стоји организација Српски народни покрет "Наши", истичући да је прошло време у ком је држава такво понашање толерисала.

"Тражимо од надлежних државних органа да под хитно реагују, и покажу да је Србија данас другачија, да је Србија модерна земља, у којој царује владавина права, и да нико нема право да се на такав начин игра животима и судбинама људи", наводи се у саопштењу СНС-а.

Уставни суд Србије је 14. децембра 2012. године одбацио предлог републичког тужилаштва да се забрани рад удружења "Наших" из Аранђеловца, због деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, кршења Уставом зајамчених права и изазивања националне, верске, расне и сексуалне мржње и дискриминације.

Суд је образложио да је меру забране те организације могуће изрећи тек када се поуздано утврди да све претходно предузете мере надлежних државних органа нису спречиле континуирано деловање удружења и његових активности усмерених на остварење Уставом забрањених циљева.

Тај покрет је у децембру 2012. године затражио да државни органи забране рад осам медија у Србији због "оправдане сумње да су финансирани прљавим новцем албанске и хрватске мафије". Месец дана раније тражили су забрану једног броја невладиних организација, чији је рад такође окарактерисан као "антисрпски".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво