Читај ми!

Коштуница поднео неопозиву оставку

Војислав Коштуница поднео неопозиву оставку на место председника ДСС-а. Странку ће до седнице Изборне скупштине водити потпредседник ДСС-а Александар Поповић. Коштуница остаје члан странке.

На седници Председништва Демократске странке Србије, која је одржана данас, Војислав Коштуница је, због изборног неуспеха, поднео неопозиву оставку на место председника ДСС-а.

"Ово је тренутак када странка први пут у својој историји не улази у Скупштину Србије. Зато је моја обавеза да се повучем и поднесем неопозиву оставку на функцију председника Демократске странке Србије. За Србију сам учинио све што сам могао и што ми је дужност налагала", наводи се у Коштуничиној изјави за агенцију Бета.

ДСС на парламентарним изборима у недељу није прешао цензус, први пут од оснивања 1992. године.

Како је новинарима после седнице Председништва рекао председник Омладине ДСС-а Драган Даничић, то тело је једногласно одлучило да до седнице Изборне скупштине в. д. председника странке буде досадашњи потпредседник Александар Поповић.

Даничић је рекао и да ће седница Изборне скупштине ДСС-а бити одржана након избора у Војводини.

Коштуница је оценио да је Демократска странка Србије на мартовске изборе "једина изашла са програмом, како политичким тако и економским, који је требало да омогући привредни опоравак и развој земље, заштиту државних и националних интереса, као и очување културног и духовног идентитета српског народа".

"Тај српски глас, у чијој су основи наш добро познат критички став према европским интеграцијама и идеја политичке неутралности, изборном вољом грађана више неће моћи да се чује у Скупштини Србије. Апсолутна већина је на изборима одлучила да Србија пође путем који прети да је претвори у неку врсту колоније Вашингтона и Брисела, и да угрози њену слободу", оценио је Коштуница.

Према његовим речима, такав положај Србије неминовно ће проузроковати њено даље комадање, пропадање српске привреде, пораст незапослености и пад у дужничко ропство.

"Скоро половина бирачког тела која није изашла на изборе подржала је, посредно и прећутно, овакву политику, засновану на громогласно понављаним лажним обећањима током кампање у коју су уложена огромна средства, и која је била обележена отвореним претњама, застрашивањем и подмићивањем бирача", навео је председник ДСС-а.

Коштуница је додао да је странка у таквим околностима урадила све што је било у њеној моћи, у условима који су били крајње ненормални и заправо немогући.

"Ипак, ако се српски глас не буде чуо у Скупштини Србије, има наших представника у Скупштини Београда, као и у скупштинама других градова и општина", навео је председник ДСС-а.

Коштуница: Странка да сачува себе за будућност

Додао је да странка треба да "сачува себе, своју организацију и своју политику за нека будућа времена, у којима ће, нажалост, и Србији и народу бити још много теже".

"Србији ће тада глас Демократске странке Србије, и глас других који са нама деле бригу о будућности Србије, бити још потребнији", навео је Коштуница.

Према његовим речима, имао је част да током 22 године предводи странку која је учинила много за добробит Србије.

"Док је ДСС био на власти донет је Устав, земља се определила за војну неутралност, започет је привредни опоравак, стабилизоване су институције, ослобођени медији, а животни стандард грађана био у осетном успону. Било је, наравно, и неуспеха, а најтежи је свакако непрелазак цензуса на управо завршеним изборима", навео је Коштуница.

Председник ДСС-а је захвалио свима који су с њим сарађивали у странци и оценио да су се доследно борили за остварење државотворних циљева и демократских вредности, опстајући и после најтежих искушења.

В. д. председника ДСС-а Александар Поповић рекао је да та странка има будућност, јер будућност има и њена идеја о политичкој неутралности Србије.

"Будућност Србије је у политичкој неутралности, а не у ЕУ. Самим тим будућност ДСС-а је чврста и извесна", рекао је Поповић новинарима.

Поповић је напоменуо да ће Коштуница остати у странци, а на питање новинара да ли ће бити тешко, одговорио је: "Зар је било лаких дана?"

Функционер ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да је оставка досадашњег лидера ДСС-а његов лични чин, да је "сам нашао за сходно да то уради".

"Време је било... Сам је нашао за сходно да то учини, некако се све поклопило", рекао је Самарџић.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво