Вучић: Несугласице решавати на изборима

Србија као потписница Дејтонског споразума заинтересована је за стабилност региона и за решавање политичких сукоба мирно и демократски, рекао је Александар Вучић после састанка са Милорадом Додиком и Младеном Босићем. Протести у Федерацији БиХ срачунати и на дестабилизацију Српске, рекао је Додик. Позивамо грађане да све примедбе искажу на изборима, а не рушењем, истакао је Босић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изајвио је да пребијање, насиље, хулиганство, паљење и рушење зграда не води ничему добром и да се све разлике између политичких ривала, и у БиХ и у Републици Српској, па и Србији, решавају у демократској и фер процедури на изборима.

Вучић је рекао да је питање политичке, економске и социјане стабилности Српске кључно питање за Србију и да ће се свим снагама таква врста стабилности подупирати.

"Нема потребе да паљењем зграда, насиљем, пребијањем полицајаца решавамо политичке проблеме. Србија жели стабилност у региону и то је од пресудног значаја", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије са лидерима две најјаче странке у Српској, председником РС и лидером СНСД-а Милорадом Додиком и председником Српске демократске странке Младеном Босићем.

Вучић је додао да је Србија једна од ретких земаља у региону која није била изложена било каквој нестабилности у претходних годину и по дана и да је то кључни разлог зашто је Србија напредовала, што јој је признато и у свету.

"Србија, у складу са Дејтоном, има одређену, не безначајну улогу у његовом спровођењу, наш народ који живи западно од Дрине увек је заистересован за мишљење државе Србије, а наша жеља је да сачувамо стаблниост у региону, како политичку, тако и економску", рекао је Вучић.

Према његовим речима, интерес Србије је и да се сачува добра будућност РС.

Вучић је рекао да је саслушао виђења и погледе Додика и Младена Босића, да је разумео шта они мисле о економској и полтиичкој ситауци у РС и изнео ставове Србије.

"Успели смо да се сагласимо да је питање политичке, економске и социјане стабилности кључно питање за све нас и да ћемо свим својим снагама такву врсту стабилности подупирати", рекао је Вучић. 

Први потпредседник Владе Србије рекао је да не очекује да се протести из БиХ прошире и на Србију.

"Ситуација је далеко од идеалне, али на изборима ће људи моћи да се изјасне и дају поверење онима за које мисле да могу да их извуку из кризе", казао је он.

Вучић је рекао да су све врсте протеста у Србији дозвољене, али да власти неће дозволити да се руши имовина, пале зграде и насилно понаша јер то не води ничему добром.

Додик: Циљ протеста у БиХ дестабилизација РС  

Милорад Додик изјавио је да Српска неће прихватити интервенцију међународне заједнице по било ком питању изван Устава и нормалних процедура, те да су протести у Федерацији Босне и Херцеговине срачунати и на дестабилизацију Српске. (Валентин Инцко је раније изјавио да би у случају ескалације у БиХ требало послати трупе ЕУ.)

Додик је поздравио чињеницу да су политички лидери из Српске први пут у некој изазовној ситуацији позвани у Београд на политичке консултације.

Оценио је да су догађаји у Сарајеву и другим градовима Федерације БиХ последица нефункционалности тог ентитета и да су власти Федерације изгубиле контролу над догађајима.

Истакао је да је Српска стабилна, а да су нереди у окружењу покренути са циљем да се у РС изазову слични протести и да се поново снажно увуче међународни фактор да решава проблеме на том подручју.

Према Додиковим речима, БиХ је блокирана, за ту ситуацију значајну кривицу сноси део међународне заједнице, а високи представник у БиХ никада није озбиљно спроводио Дејтон, али га је озбиљно кршио и то на штету РС и то свих претходних година.

"Хаос у Федерацији Босне и Херцеговине није престао, тамо институције не функционишу, а ово што се догађа је доказ да БиХ не може да преживи унутрашње изазове и да не функционише", рекао је Додик.

"Ми смо то зауставили, али је направљена огромна штета", рекао је Додик и закључио да је циљ доминација бошњачке политике.

Како је рекао, Бакир Изетбеговић представник Муслиманске браће у БиХ.

За насталу ситуацију Додик је окривио и део међународне заједнице рекавши да високи представници те заједнце нису спроводил Дејтонски споразум, већ га у највећем кршили.

Босић: Опозиција у РС неће мењати власт на улици

Младен Босић рекао је да је заједничка оцена свих у РС да се у Федерацији БиХ ради о опасним процесима који могу да ескалирају у смеровима које нико не би желео и истакао да опозиција Српске власт неће мењати на улици, већ на изборима.

"Ради се о насилним протестима и све личи на оно што се дешавало у арапским земљама познатијим као арапско пролеће", рекао је Босић, додајући да је јасно да нико у РС, па ни опозиција, не жели никакво насиље ни протесте и нереде.

"Ми знамо да је много грађана незадовољно, ојађено, да тешко живи, да РС има проблема у корупцији, слабом стандарду, економији, да има проблема у здравству, али ми као СДС не мислимо смењивати председника Додика на улици", рекао је Босић.

"Сматрамо да се промене у РС могу догодити једино на изборима и позивамо грађане да своју енергију и жељу за променом искажу на њима", рекао је Босић.

Јасно је да се ови протести желе преселити у РС, што се види по дешавањима у Бијељини и неким другим местима, али је веома важно да РС остане политички стабилна и изван ових турбуленција, каже Босић.

Босић је додао да то не значи да се СДС не слаже са протестима грађана, али ће их када дође време и организовати, на миран начин и без рушења институција.

"Као опозиција ми ћемо помоћи РС на изборима, али никакво насиље неће бити подржано од стране СДС", истакоа је Босић.

Босић се још једном захвалио Вучићу, истичући да је ово један важан политички моменат, јер је једна врста обавезе Србије да штитећи Дејтон - штити Републику Српску.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се