Вучић: Несугласице решавати на изборима

Србија као потписница Дејтонског споразума заинтересована је за стабилност региона и за решавање политичких сукоба мирно и демократски, рекао је Александар Вучић после састанка са Милорадом Додиком и Младеном Босићем. Протести у Федерацији БиХ срачунати и на дестабилизацију Српске, рекао је Додик. Позивамо грађане да све примедбе искажу на изборима, а не рушењем, истакао је Босић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изајвио је да пребијање, насиље, хулиганство, паљење и рушење зграда не води ничему добром и да се све разлике између политичких ривала, и у БиХ и у Републици Српској, па и Србији, решавају у демократској и фер процедури на изборима.

Вучић је рекао да је питање политичке, економске и социјане стабилности Српске кључно питање за Србију и да ће се свим снагама таква врста стабилности подупирати.

"Нема потребе да паљењем зграда, насиљем, пребијањем полицајаца решавамо политичке проблеме. Србија жели стабилност у региону и то је од пресудног значаја", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије са лидерима две најјаче странке у Српској, председником РС и лидером СНСД-а Милорадом Додиком и председником Српске демократске странке Младеном Босићем.

Вучић је додао да је Србија једна од ретких земаља у региону која није била изложена било каквој нестабилности у претходних годину и по дана и да је то кључни разлог зашто је Србија напредовала, што јој је признато и у свету.

"Србија, у складу са Дејтоном, има одређену, не безначајну улогу у његовом спровођењу, наш народ који живи западно од Дрине увек је заистересован за мишљење државе Србије, а наша жеља је да сачувамо стаблниост у региону, како политичку, тако и економску", рекао је Вучић.

Према његовим речима, интерес Србије је и да се сачува добра будућност РС.

Вучић је рекао да је саслушао виђења и погледе Додика и Младена Босића, да је разумео шта они мисле о економској и полтиичкој ситауци у РС и изнео ставове Србије.

"Успели смо да се сагласимо да је питање политичке, економске и социјане стабилности кључно питање за све нас и да ћемо свим својим снагама такву врсту стабилности подупирати", рекао је Вучић. 

Први потпредседник Владе Србије рекао је да не очекује да се протести из БиХ прошире и на Србију.

"Ситуација је далеко од идеалне, али на изборима ће људи моћи да се изјасне и дају поверење онима за које мисле да могу да их извуку из кризе", казао је он.

Вучић је рекао да су све врсте протеста у Србији дозвољене, али да власти неће дозволити да се руши имовина, пале зграде и насилно понаша јер то не води ничему добром.

Додик: Циљ протеста у БиХ дестабилизација РС  

Милорад Додик изјавио је да Српска неће прихватити интервенцију међународне заједнице по било ком питању изван Устава и нормалних процедура, те да су протести у Федерацији Босне и Херцеговине срачунати и на дестабилизацију Српске. (Валентин Инцко је раније изјавио да би у случају ескалације у БиХ требало послати трупе ЕУ.)

Додик је поздравио чињеницу да су политички лидери из Српске први пут у некој изазовној ситуацији позвани у Београд на политичке консултације.

Оценио је да су догађаји у Сарајеву и другим градовима Федерације БиХ последица нефункционалности тог ентитета и да су власти Федерације изгубиле контролу над догађајима.

Истакао је да је Српска стабилна, а да су нереди у окружењу покренути са циљем да се у РС изазову слични протести и да се поново снажно увуче међународни фактор да решава проблеме на том подручју.

Према Додиковим речима, БиХ је блокирана, за ту ситуацију значајну кривицу сноси део међународне заједнице, а високи представник у БиХ никада није озбиљно спроводио Дејтон, али га је озбиљно кршио и то на штету РС и то свих претходних година.

"Хаос у Федерацији Босне и Херцеговине није престао, тамо институције не функционишу, а ово што се догађа је доказ да БиХ не може да преживи унутрашње изазове и да не функционише", рекао је Додик.

"Ми смо то зауставили, али је направљена огромна штета", рекао је Додик и закључио да је циљ доминација бошњачке политике.

Како је рекао, Бакир Изетбеговић представник Муслиманске браће у БиХ.

За насталу ситуацију Додик је окривио и део међународне заједнице рекавши да високи представници те заједнце нису спроводил Дејтонски споразум, већ га у највећем кршили.

Босић: Опозиција у РС неће мењати власт на улици

Младен Босић рекао је да је заједничка оцена свих у РС да се у Федерацији БиХ ради о опасним процесима који могу да ескалирају у смеровима које нико не би желео и истакао да опозиција Српске власт неће мењати на улици, већ на изборима.

"Ради се о насилним протестима и све личи на оно што се дешавало у арапским земљама познатијим као арапско пролеће", рекао је Босић, додајући да је јасно да нико у РС, па ни опозиција, не жели никакво насиље ни протесте и нереде.

"Ми знамо да је много грађана незадовољно, ојађено, да тешко живи, да РС има проблема у корупцији, слабом стандарду, економији, да има проблема у здравству, али ми као СДС не мислимо смењивати председника Додика на улици", рекао је Босић.

"Сматрамо да се промене у РС могу догодити једино на изборима и позивамо грађане да своју енергију и жељу за променом искажу на њима", рекао је Босић.

Јасно је да се ови протести желе преселити у РС, што се види по дешавањима у Бијељини и неким другим местима, али је веома важно да РС остане политички стабилна и изван ових турбуленција, каже Босић.

Босић је додао да то не значи да се СДС не слаже са протестима грађана, али ће их када дође време и организовати, на миран начин и без рушења институција.

"Као опозиција ми ћемо помоћи РС на изборима, али никакво насиље неће бити подржано од стране СДС", истакоа је Босић.

Босић се још једном захвалио Вучићу, истичући да је ово један важан политички моменат, јер је једна врста обавезе Србије да штитећи Дејтон - штити Републику Српску.

број коментара 18 пошаљи коментар
(понедељак, 10. феб 2014, 22:07)
anonymous [нерегистровани]

Na izborima

Promene u RS kao i u svim ostalim delovima mogu se dogoditi jedino na izborima. Želje za promenama se iskazuju na izborima a ne na ulicama. Tako se ništa ne postiže, osim ogromne štete. Svakako je pozitivno to što se naši predstavnici vlasti brinu o našim ljudima ma gde god da oni žive.

(понедељак, 10. феб 2014, 12:57)
anonymous [нерегистровани]

Bas cudno

Niko ne pomenu ovde kako se kriminalna srbo-bošnjačko-hrvatska bratija na vlasti pokušava opet održati lažima i sejanjem nepoverenja .
Jedni tvde da je ugrožena Bosna kao celovita država jer preti otcepljenje R.Srpske , a drugi tvrde da je ovo smišljeni plan za unitarnom Bosnom kojom se želi ugroziti Srpska .

Gospodo ovo je protest gladnih ljudi kojima ste godinama derali kožu sa leđa , zavađali ih i pljačkali svi zajedno !

(понедељак, 10. феб 2014, 12:53)
Cordoba [нерегистровани]

Opusteno

Drste se vi Vucica i ne nasedajte na provokacije.

(понедељак, 10. феб 2014, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

Dana

Stabilnost u celom regionu je u interesu Srbije kao i ostali država na ovim prostorima. Stabilnost RS je veoma važna kao i stabilnost cele BiH.

(понедељак, 10. феб 2014, 11:36)
Воронцов [нерегистровани]

RE : Pucaju sebi u nogu

Додик ми личи на човека који узме штап и додирне осињак те се осе разјуре на све стране и изуједају пролазнике. То јест уместо да смирује ситуацију он увек тражи разлоге за некакву кавгу да употребим тај стари израз.

(понедељак, 10. феб 2014, 11:18)
bane [нерегистровани]

konacno

I mi Srbi da se dozovemo pameti.Naravno da je i u Srbiji kao i u Srpskoj narod gladan,naravno da se tesko zivi,ali sta ce mo dobiti ako opet budemo palili i rusili?Nista,a ovo je bio klasican pokusaj urusavanja Republike Srpske,jer je organizator ovog cirkusa otvoreno pozivao na rusenje kantona kao i entiteta,a tu se upravo misli na Srpsku!E,pa gospodo,to nije proslo,a mi ce mo nase nezadovoljstvo pokazati na izborima,ako treba i 2 puta godisnje!

(понедељак, 10. феб 2014, 10:19)
anonymous [нерегистровани]

re:Pucaju sebi u nogu!

Ne pucamo mi sebi u nogu, vec bio je pokusaj u nasu nogu. Ali sta vredi, ovog puta corak.

(понедељак, 10. феб 2014, 10:15)
anonymous [нерегистровани]

Vučiću

Kraljevo ti danas protestuje .Manimo se priča o nacionalnim interesima dok nam gradjani gladuju a radnici kao i u Bosni i u Hrvatskoj su dovedeni do dna ! Postoje li veći nacionalni interesi od odžavanja gole egzistencije i posle koliko i kojih izbora će narod biti SIT !

(понедељак, 10. феб 2014, 07:19)
Воронцов [нерегистровани]

Избори

Партије су својим програмима сличне као јаје јајету поготово у погледу економских и друштвих односа. А народ увек има другачија очекивања то јест нормалне интересе као што је повећање привредних активности, запосленост, више праведности у расподели итд. Како тога нема у програмима партија, а поготово нема поверења да ће се то догодити то многи и не излазе на изборе, али незадовољство друштвеним однодима их не напушта . Тако се догађа да у појединим тренутцима дође до излива незадовољства ванинституцијалном борбом за права.

(понедељак, 10. феб 2014, 00:04)
anonymous [нерегистровани]

Pucaju sebi u nogu!

Ovo sveopste likovanje, je zavrsilo time da su Srbi u BiH pucali sebi u nogu izjavom doika kako ce silom spreciti eventualne demonstracije u RS??? Pobogu ljudi, pa vi ne znate iskoristiti to sto vam maticna drzava Srbija pomaze I umesto da budete dostojanstveni I ponosni na pomoc koju dobijate, Dodik iz Beograda preti Federaciji??? Posle ce nam drugi biti krivi ako se nesto desi u RS ili u Srbiji!