Јадранско-јонска иницијатива за развој региона

Када Јадранско-јонска иницијатва постане својина ЕУ, осам земаља постаје једна целина, чиме ће Србија добити приступ разним фондовима, рекао Иван Мркић који учествује на конференцији у Атини о тој организацији. Ти фондови омогућиће уједначавање сектора инфраструктуре, енергетике, туризма, истакао Мркић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић, који учествује данас и сутра на Конференцији о Стратегији ЕУ за јадранско-јонски регион која се одржава у Атини, рекао је да је изнео виђење наше земље о Јадранско-јонској стратегији и да ће нам она, када постане својина ЕУ, донети разне фондове.

Мркић је за Танјуг рекао да је пре подне у Атини заседао министарски савет земаља чланица Јадранско-јонске иницијативе, а у току поподнева је одржана конференција свих који су укључени у Јадранско-јонску стратегију, од институција разних држава, преко приватног сектора до појединаца или пак академија и универзитета.

"У препуној сали смо представили наше виђење поменуте стратегије, која би требало да буде усвојена онда када Италија почне да председава Европском унијом", навео је министар Мркић.

"Оног момента када та стратегија постане својина ЕУ, онда ми, нас осам земаља од којих су четири чланице Уније, а четири нису, али су две - Србија и Црна Гора - на путу да постану пуноправне чланице јер смо отпочели преговоре, онда тај скуп од осам земаља постаје једна целина и ми онда имамо приступ разним фондовима", објаснио је Мркић.

Шеф српске дипломатије је прецизирао да ће ти фондови омогућавати уједначавање сектора инфраструктуре, енергетике, туризма и разним другим областима.

Према речима министра Мркића, када ти фондови постану доступни, свака од земаља чланица представљаће своје пројекте и узимаћемо учешћа у развоју читавог региона.

Мркић је рекао и да се у Атини сусрео са потпредседником владе Грчке и шефом дипломатије Евангелосом Венизелосом и да је он изузетно вољан да дође у посету Србији, а да ће тачан датум његове посете убрзо бити одређен.

На маргинама скупа министар Мркић је имао и билатерални сусрет са министром спољних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумджијом, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Конференција у Атини представља кључни корак у припреми Стратегије ЕУ за јадранско-јонски регион, чије је усвајање планирано на јесен ове године, током председавања Италије ЕУ, а министри спољних послова региона даће допринос и пружити подршку усвајању овог документа, наводи се у саопштењу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 08. феб 2014, 13:23) - drmar [нерегистровани]

Srbija i more...

Teško da Srbija može da ima nekakvu korist od tog projekta, Srbija nema izlaz na more.

(петак, 07. феб 2014, 05:32) - anonymous [нерегистровани]

Зашто

наши политичари упорно покушавају да нас учлане у некакве уније или неке регионалне организације?...Зар се нисмо научили из прошлости?...50 година смо били под ропством некакве Југославије, која је функционисала све дотле докле су остале чланице имале користи од Србије...А добро знамо како смо прошли кад је та вештачка творевина нестала...Зар нам поново тако нешто треба?...