Игор Јововић нови црногорски амбасадор

Председник Борис Тадић дао је сагласност за именовање Игора Јововића на место амбасадора Црне Горе у Србији. Црна Гора није имала амбасадора пошто је Србија претходној амбасадорки ускратила гостопримство након што је Црна Гора признала независност Косова.

Министарство иностраних послова Црне Горе добило је обавештење од Министарства спољних послова Србије да је председник Борис Тадић дао сагласност за именовање Игора Јововића на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Србији, a информација о томе објављена је на званичном сајту Владе Црне Горе.

Тадићеву сгласност на именовање Јововића потврдио је раније данас црногорски председник Филип Вујановић у изјави за Радио Црне Горе.

Сагласност председника Тадића на именовање Јововића за амбасадора званичне Подгорице у Београду дошло је након низа медијских шпекулација да му Србија неће дати агреман због наводног недоличног понашања у дипломатској служби у ранијем периоду.

Јововић је био амбасадор Србије и Црне Горе у Етиопији и у Хелсинкију.

Званична Подгорица нема амбасадора у Београду од почетка октобра прошле године када је Минстарство иностраних послова Србије ускратило гостопримство тадашњој амбасадорки Анки Војводић, након што је Црна Гора признала једнострано проглашену независност Косова.

Црна Гора је Косово признала дан након што је то питање у Савету безбедности УН дато у надлежност Међународном суду правде.

Биографија

Игор Јововић је рођен је 5. децембра 1950. године у Новој Горици, у Словенији где је његов отац био на служби као војно лице. Гимназију и економски факултет је завршио у Подгорици, тадашњем Титограду.

Са 24 године је постао председник Савеза социјалистичке омладине Титограда.

Јововић је две године, 1977. и 1978. био председник омладине Црне Горе, а од 1980. до 1984. био је асистент на Правном факултету у Титограду.

Као добитник Фулбрајтове стипендије боравио је на постдипломским студијама у САД, на универзитету у Илиноису.

Дипломатску каријеру започео је средином осамдесетих година прошлог века као помоћник председника републичког комитета за односе за иностранством Црне Горе.

Био је амбасадор СР Југославије, односно Србије и Црне Горе у Етиопији од 1990. до 1998. године и у Хелсинкију од 2003. до 2006. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво