Читај ми!

Прве изборне рачунице

Коалиционе калкулације већ се праве. СПС неће мењати коалиционе партнере, па ће, као и на претходних неколико избора, на листу са ПУПС-ом и ЈС-ом. Мада се напредњаци још нису изјаснили, са њима би на изборе СДПС и СПО.

Иако избори још нису званично расписани, прве коалиционе калкулације већ се праве. СПС неће мењати коалиционе партнере, па ће, као и на претходних неколико избора, на листу са ПУПС-ом и ЈС-ом. Мада се напредњаци још нису изјаснили, са њима би на изборе СДПС и СПО.

Либерално-демократска партија ће размишљати о коалицијама тек после избора, али по речима лидера партије, њихов први саговорник неће бити садашње владајуће странке. Верују да је време је за политику ЛДП-а, коју, кажу, усамљено афирмишу последњих 10 година, а која је у међувремену постала кључни елемент државне политике.

"То није само политика према Косову, то није само политика у којој смо покушавали да пронађемо одговор на проблеме 90- их година. То је и политика у области економије, људских права, реформисање државе кроз израду новог устава", рекао је лидер лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

ДСС ће самостално на изборе, а и после њих - ако нико не буде делио њихове идеје. Са Главног одбора бирачима нуде национални договор о политичкој неутралности и програм развоја Србије.

Председник ДСС-а Војислав Коштуница каже да нико данас поуздано не зна да ли ће уопште опстати ЕУ. "Али знамо да Србија мора опстати и да мора на најбољи начин да уреди свој живот. Какав је то историјски успех ове власти што је отпочела преговоре са ЕУ, ако је колико сутра Влада пала као крушка", каже Коштуница.

Одлука о озборима за демократе је признање владе да није радила добро. Још не праве коалиционе прорачуне, а у кампању улазе са, кажу, јасним планом за излазак из кризе.

"Демократска странка ће на овим изборима бити центар окупљања свих оних који желе да Србија буде модерна, уређена држава у којој ће институције бити јаке, функционери ограничени законом, у којој ће медији бити ослобођени од притисака, а грађани неће плаћати цену неспособности Владе", наводи се у саопштењу.

СДПС ће, како кажу, сигурно у коалицију с напредњацима - и на парламентарне и на градске изборе. Са седнице Главног одбора из странке Расима Љајића поручују да су са СНС-ом постигли договор око политике, принципа будуће владе и наставка реформи.

У исту коалицију жели и СПО, јер како објашњава лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, имају заједничке циљеве.

"Безусловна примена Бриселског споразума, помирење међу народима и државама бивше Југославије, борба против корупције и криминала, економске реформе, социјалне реформе, откривање свих злочина државног тероризма из владавине Слободана Милошевића су заправо и стратешка опредељења одавно СПО", каже Драшковић.

Уједињени региони Србије и Заједно за Србију Душана Петровића најављују да ће наредних дана одлучити да ли ће на изборе самостално или као део коалиције.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво