Ђелић: Знањем против кризе

Европа мора заједнички радити на јачању економије знања, како би изашла из кризе, рекао Божидар Ђелић на летњем заседању Светског економског форума у кинеском граду Далиан. На том скупу учествују светски стручњаци из области политике, економије и науке.

Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, у кинеском граду Далиан учествовао је у је сесији о економској будућности Европе.

"Излазак из кризе европских земаља значи да Европа ојача свој институционални оквир и да заједнички ради на јачању економије знања", изјавио је Ђелић ФоНету.

Ђелић је цитирао кинеског премијера Вен Ђи Баоа, који је отворио скуп, рекавши да су "наука и технологија кључ изласка из кризе".

"Кина представља огроман напредак који је направила у том домену", оценио је Ђелић.

Ђелић је рекао да ће водећи светски "Сајенс магазин", представити српска достигнућа и напретке српске технологије. То је, како је рекао, велика шанса да Србија представи своје могућности, оценио је Ђелић.

Он је разговарао са главним уредником "Сајенса" Брусом Албертсом који је у два мандата био и председник Америчке академије наука.

"У разговору са Ђелићем, професор Албертс је више пута похвалио рад многих српских истраживача, а нарочито научника са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду".

Ђелић и Албертс су разговарали и о сарадњи Српске академије наука и уметности и Америчке академије наука, новом закону о САНУ.

Тема разговора била је и укључивању младих научника из Србије у светски академски панел младих научника који организује Америчка академија наука и представљање развоја науке у Србији у часопису "Сајенс" следеће године.

Скупу је присуствовало више од 1.000 водећих светских стручњака из области политике, економије и науке.

Скуп у Далиану представља самит осмишљен да помогне националне, регионалне и међународне напоре у остваривању одрживог економског опоравка светске привреде.

Ђелић ће током боравка у Далиану имати и низ састанака, између осталих са председницима мултинационалних компанија Мондобиотек и Википедиа, као и са високим државним званичницима из области науке и технолошког развоја.

На састанку са директором Института за нанонауке у медицини оксфордског универзитета Џоном Рајаном, Ђелић је договорио посету оксфордских истраживача Србији у циљу конкретизовања заједничких пројеката у области примене нанотехнологија у медицини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи