Вулин: Последњи апартхејд у Европи

Забрана расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици показатељ је да на Косову влада "последњи апартхејд у Европи", рекао Александар Вулин у Грачаници. Срби из Ђаковице и министар Вулин присуствовали богослужењу у манастиру Високи Дечани.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је забрана расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици показатељ да на Косову влада "последњи апартхејд у Европи".

Вулин је новинарима у Грачаници саопштио да је и њему, као и Србима расељеним из Ђаковице забрањена и онемогућена посета Цркви Успења Пресвете Богородице у том граду. Један међу расељенима је повређен.

"На данашњи дан показало се да на овим просторима за Србе и даље влада апартхејд. Срби су последњи народ у Европи који на Бадњи дан не може да обиђе своју цркву и запали бадњак", рекао је Вулин, додајући да је ово последњи апартхејд у Европи.

Вулин је за догађаје у Ђаковици, где су каменовани аутобуси са Србима расељним из овог града, окривио представнике косовских привремених институција у Приштини.

Он је запитао коме је могло да смета присуство мање од 100 Ђаковичана протераних и расељених који су само дошли да обиђу цркву и запале бадњак.

Вулин је објаснио да му је прво дозвољено да буде са расељеним Србима, али да је та одлука јутрос преиначена.

"Ово је апартхејд према Србима и како другачије назвати систем у којем Срби немају право да буду у Ђаковици на Бадње вече", истакао је Вулин, подсећајући да је у том граду, пре сукоба у Покрајини, живело 12.000 Срба, а данас нема ниједног.

Данас у Ђаковици живе четири старице и данас је сметало да два аутобуса са расељеним Србима дођу и наложе бадњак, први пут после 15 година, указао је Вулин.

Он је запитао да ли је то нормализација односа између Београда и Приштине, нагласивши да је за нас, како је рекао, нормализација када интерно расељени могу да се врате одакле су протерани.

За нас је нормализација, додао је Вулин, када они који су протератни, бар једном дођу у Српску улицу у Ђаковици и запале бадњак.

"Срби су данас у Ђаковици били каменовани, а мени је било забрањено да будем са њима", рекао је Вулин, који је додао да жели да иде у Високе Дечане и разговара са Ђаковичанима.

Вулин је подсетио да је долазак расељених Срба у Ђаковицу, укључујући и његов, био најављен десетак дана раније, да су се сви сложили с тим, међународна заједница и представници привремених институција у Приштини.

Према његовим речима, представници косовских привремених институција и међународне заједнице били су дужни да гарантују Србима безбедност у њиховом граду, где су дошли да запале бадњак и ништа више.

"Неко не жели да се сетимо да је у Ђаковици живело 12.000 Срба", поручио је Вулин, нагласивши да данашњи догађај говори о искрености косовских привремених институција и то да ли желе Србе на Косову.

"Да ли је Ђаковица забрањен град за Србе, јел' постоје градови у којима влада апартхејд? У Ђаковици влада апартхејд, ако Срби не могу да дођу у тај град, без образложења", рекао је Вулин, додајући да би они који представљају Ђаковицу требало да се стиде од 12.000 протераних Срба.

Вулин је позвао Албанце да престану да деле жртве на наше и њихове, и допусте да се расељени врате.

"Догађај у Ђаковици је порука да неко не жели Србе у Ђаковици, иако Срби имају право да буду тамо", нагласио је Вулин и међународну заједницу подсетио да је обавезна да обезбеди повратак свима, укључујући и Србе у Ђаковици.

Срби из Ђаковице и министар Вулин су у вечерњим сатима присуствовали богослужењу у манастиру Високи Дечани. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво