Мађарска за европску будућност Србије

Мађарска снажно подржава убрзану европску интеграцију свих балканских земаља и укидање виза грађанима Србије, рекао министар Јеремић после разговора са мађарским председником Ласлом Шољомом. Сусрет са Петером Балажом и Жолтом Неметом.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је главни разлог његових данашњих састанака са највишим званичницима Мађарске припрема државне посете Будимпешти председника Србије Бориса Тадића у октобру.

"Изузетно сам задовољан разговорима са председником Мађарске Ласлом Шољомом",  истакао је Јеремић у изјави ФоНету.

Објаснио је да је било речи о темама везаним за Тадићеву посету, као и о билатералним односима Мађарске и Србије и интеграцији Западног Балкана у Европску унију.

"Мађарска је једна од земаља која снажно подржава европску интеграцију региона и безрезервно се залаже за укидање виза за грађана Србије", нагласио је Јеремић.

Према његовим речима, Мађарска се залаже и за "убрзавање процеса за све земље Балкана, као и нашу, када је реч о приступању ЕУ".

Рекао је и да Србија и Мађарска деле заједнички географски простор, имају заједничку историју, као и заједничку будућност у ЕУ.

Спаја их и чињеница да, стицајем историјских околности, и Србија и Мађарска имају своје људе ван својих граница, наслеђе и језик који се говори ван граница матичних држава, рекао је Јеремић.

"И Мађарска и Србија чине све да заштите то своје наслеђе, своје људе и њихова права", додао је Јеремић, оцењујући да је то један изузетно деликатан процес.

Зато је, према речима Јеремића, важно да постоје честа и транспарентна комуникација и висока фреквенција званичних посета.

Управо због тога се тако озбиљно припремамо за велику државну посету председника Тадића Будимпешти 12. и 13. октобра, закључио је Јеремић.

После састанка са мађарским колегом Петером Балажом, Јеремић је рекао да Мађарска безрезервно подржава европску интеграцију Србије и на том путу јој пружа помоћ на сваком кораку.

Према његовим речима, кључна тема разговора његових разговора са мађарским колегом била је стратешко питање - куда иде западни Балкан и и којом брзином.

"Овај регион иде ка пуној интеграцији у Европску унију и што пре тај процес буде ишао, то боље за Србију, Мађарску, цео Западни Балкан и Европску унију", рекао је Јеремић на заједничкој конференцији за штампу и додао да су ставови две земље о том питању потпуно истоветни.

Јеремић је нагласио да Београд са Будимпештом има пуну сагласност и о свим осталим кључним питањима, као и заједнички план за остварење практичног посла у наредном периоду. Он је навео да је важна тема састанка била и питање мањина.

"Мађарска пуно времена и енергије посвећује мађарској мањини ван граница земље, а то је за нас нешто за шта напросто имамо разумевања, јер и Србија и Мађарска се данас налазе у ситуацији да стицајем историјских околности велики број наших сународника живи ван граница наших земаља",рекао је Јеремић.

Решити питања мањина

"Обе земље су осетљиве на питања својих мањина и заједнички тражимо савремена решења, прихватљива и за међународну заједницу и за остале земље", истакао је Јеремић. Он је додао да је кључно за успех тих напора да постоји транспарентна и учестала комуникација на највишем нивоу, а то је случај са највишим званичницима Србије и Мађарске.

"Управо због тога могу да кажем да су наши данашњи разговори везани за посету председника Тадића Будимпешти у октобру били успешни", оценио је Јеремић.

Балаж је истакао да су односи две земље изврсни, да Будимпешта са дубоким уверењем подржава тежње Србије ка европским интеграцијама, а један од првих корака би била визна либерализација која се, по његовим речима, може убрзо очеквати.

И Балаж се дотакао велике одговорности према питању мањина и нагласио да у то спада и питање стабилизације комплетног Западног Балкана. Балаж је изнео идеју да се у његовој земљи одржи трилатерални састанак Мађарске, Србије и Хравтске, где би се говорило о проблемима региона, а Јеремић је такав предлог за задовољством прихватио.

Председник одобора за спољне послове мађарског парламента Жолт Немет изјавио је после састанка са министром Јеремићем да Мађарска подржава интеграције Србије у Европску унију и укидање виза у најскорије време.

Немет је рекао да ће укидања виза Србији, такође, бити у интересу етничких Мађара који живе у Војводини, пренела је агенција МТИ.

Он је истакао да ће Шпанија, Белгија и Мађарска, које ће се од јануара 2010. до јуна 2011. смењивати на месту председавајућег ЕУ, имати значајну улогу у јачању европских интеграција Србије.

Немет је додао да би лако могло да се догоди да преговори о придруживању Србије почну током мађарског председавања ЕУ, од јануара до јуна 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво