Гашић: Заустављено пропадање Крушевца

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић каже да је заустављано пропадање тог града и уз запошљавање као приоритет најављује много мукотрпног рада.

Успели смо оно за шта су многи мислили да је немогуће, а то је заустављање пропадања Крушевца, истакао је градоначелник Братислав Гашић, додајући да их очекује много мукотрпног рада, али да ће приоритет свакако бити на запошљавању.

Напомињујући да су у 2013. години стабилизоване јавне финансије, Гашић је нагласио да Крушевац више ником не дугује, ни јавним предузећима, ни извођачима радова, да су плате које су некада касније више од месец дана сада редовне, а ниво инвестиција је три и по пута већи захваљујући томе што је уведен ред.

"Инвестиције у Крушевцу у претходних седам година нису прелазиле 200 милиона динара, а 2013. достигле су износ који је готово четвороструко већи", објашнајва Гашић у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, са умањеним средствима и променом закона о финансирању локалних самоуправа сада има 500 милиона динара више изворних прихода у буџету.

"Затекли смо буџет од 2,4 милијарде динара и у првој години, када смо преузели одговорност, повећали смо га на 3,05 милијарде динара", рекао је Гашић.

Гашић објашњава да је у претходне четири године мали број власника привремених објеката плаћао надокнаду за коришћење градског грађевинског земљишта и закуп за киоске због енормних износа, да сада износе 3.000 динара месечно и да је са власницима договорено да се кроз репрограм плати и стари дуг.

"Они су то прихватили и сада редовно плаћају своје обавезе", напомиње он и додаје су изворни приходи повећани и тако што је уведен ред у урбанистичкој области, укњижени су билборди, надоградње, а 16.500 предмета нелегализованих објеката се сада налази у процедури.

За следећу годину планира се буџет од 2,9 милијарди динара, а ниво инвестиција 803 милиона динара, каже први човек Крушевца.

Осим изградње аутопута, у 2014. години, уз помоћ Владе Србије биће изграђене четири траке према Брусу, Фабрика за пречишћавање отпадних вода ( инвестиција од 24 милиона евра), настављена гасификација (31 милион евра), а приоритет биће запошљавање и нова радна места јер, како је рекао Гашић, Крушевац мора бити привредни град.

Подсећајући да је лошом приватизацијом у претходних 12 година "уништено све у Крушевцу", Гашић је истакао да су једини светли примери приватизација "Мериме" коју је купила компанија "Хенкел", "Дуропак", "Купер тајерс" и једним делом винарија Рубин.

Следеће године, како је најављено, компанија Хенкел инвестираће око 40 милиона евра у Крушевац и отвориће око 100 нових радних места, а Купер тајерс, изградњом нове фабрике, запослиће 138 нових радника.

Сачувати индустрију

За корпорацију "Трајал", у којој је недавно раскинут купопродајни уговор са бугрским "Брикелом", већ су заинтресоване пољска, турска и руска компанија, најављује Гашић, али додаје да ће пре нове приватизације, кроз личну карту, бити сагледано стање у том предузећу.

Приоритет је сачувати 1.620 радника и наставак процеса производње", истиче Гашић.

Иако су у Фабрици уља и конфекцији "Звезда" радници узели социјални програм, план је да се, корак по корак, поново покрене производња и упосли 50, односно, стотинак радника.

"Ако успемо са Јужном Бачком да договоримо преузимање Фабрике уља то значи да ћемо и пољопривредним произвођачима омогућити да добију семе, ђубриво и да на својим парцелама узгајају суноцкрет", истиче градоначелник Крушевца.

Очекује нас много мукотрпног рада, али приоритет ће свакако бити на запошљавању, закључио је Гашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво