Читај ми!

Посланици о животном осигурању

Скупштина Србије завршила начелну расправу о изменама Закона о осигурању и појединим одредбама Закона о јавним предузећима. Нови закон требало да буде усвојен ове године, али да је то одложено због продужених консултација са представницима осигуравајућих кућа, рекао у парламенту министар Лазар Крстић.

14.00 - Завршена расправа о Изменама закона о осигурању у начелу. Наставак седнице у четвртак у 10 часова.

10.30 - Почела последња седница јесењег заседања Народне скупштине. 

Посланици Скупштине Србије завршили су обједињену расправу о Предлогу закона о изменама Закона о осигурању и Предлогу аутентичног тумачења одредби Закона о јавним предузећима. Расправа о појединостима наставиће се у четвртак, 26. децембра.

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да је израда новог закона о осигурању у завршној фази и да ће се пред посланицима наћи у првој половини наредне године.

Крстић је на почетку начелне скупштинске распрве о Предлогу измена и допуна Закона о осигурању, који се разматра по хитном поступку, рекао да је нови закон требало да буде усвојен у овој години, али да је то одложено због продужених консултација са представницима осигуравајућих кућа.

"Изменама постојећег закона омогућиће се либерализација тржишта реосигурања имовине од елементарних непогда у складу са ранијим преговорома Србије са Светском трговинском организацијом и зајмовима које је држава узела почетком 2012. од Светске банке за пројекат регионалног осигурања за Југоисточну Европу и Кавказ", рекао је Крстић.

Додао је и да ће се изменама омогућити и продужење рока до краја 2014. за раздвајање друштава која се баве животним и неживотним осигурањем.

Представници опозиције су нагласили да доношење новог закона о осигурању касни већ две године, да су преложене измене постојећег закона минорне и да је могло да се расправља о много важнијим економским законима.

Опозиција сматра и да је Предлог аутентичног тумачења две одредбе Закона о јавним предузећим непотребан, уз истицање да је спорно спровођење тог закона, а посебно избор директора јавних предузећа.

Посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић питао је зашто се није ишло у процес тумачења других одредби Закона о јавним предузећима које су спорне, попут обавеза расписивања конкурса за директоре јавних предузећа.

Ђурић је истакао и да конкурс није расписан у свим јавним предузећима на републичком нивоу, попут Србијагаса или ПТТ-а, и питао представнике владајуће коалиције зашто се одуговлачи са применом тог закона.

Посланик Демократске странке Јанко Веселиновић истакао је да је данашња расправа била непотребна и оценио да дневни ред скупштинског заседања није очекиван за крај године и ситуацију у којој би требало да се расправља о кључним законима који се односе на економски важне теме.

"Бисер данашњег заседања је аутентично тумачење одредбе Закона о јавним предузећима, закона који је недавно усвојен и који је најављен као препород за привреду, департизацију државних фирми и избор директора који нису партијски кадар", казао је Веселиновић.

На дневном реду је и Предлог одлуке о избору члана Комисије за контролу извршења кривичних санкција, који је такође поднео скупштински Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Данас је уједно почела и последња седница јесењег заседања парламента, будући да скупштина до 29. децембра треба да заврши редовно, јесење заседање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво