Нови споразуми Србије и Еулекса

У припреми још два споразума Србије и Еулекса, о техничкој сарадњи у области царина и судства. Потписивање се очекује после усвајања споразума о сарадњи полиције, који је изазива негативне ракције косметских Албанаца.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да су, осим споразума МУП-а Србије и Еулекса, у припреми још два техничка споразума које званични Београд треба да усагласи и потпише са мисијом ЕУ.

"Након полицијског споразума са Еулексом на столу ће се наћи и споразуми о царини и о судству, јер мисија ЕУ на Косову има у својој надлежности полицијску, царинску и судску компоненту", каже Ивановић.

Он наглашава да ће административни прелази на северу Косова бити обухваћени споразумом који је у припреми, а на коме раде Министарство финансија и Управа Царина са једне и Еулексова царинска компонента са друге стране.

"Ствари битне за свакодневни живот људи биће уређене тако да Србија има пуну контролу над информацијама. Морамо водити рачуна да они који се баве организованим криминалом не користе вакуум који постоји", рекао је Ивановић.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију нагласио је да је на том принципу направљен споразум између МУП-а Србије и Еулекса и да је идеја да се на том основу касније потпишу и друга два споразума.

Сва три споразума без политичких конотација

Ивановић је нагласио да су сва три споразума техничке природе и да немају никакву политичку конотацију, напоменувши да док не буде потписан полицијски споразум неће бити разговора о друга два документа.

Према његовим речима, споразум који ће потписати МУП Србије и Еулекс нема директне везе са административним прелазима са Косовом и више је усмерен на размену информација о организованом криминалу, шверцу дроге и људи и тероризму.

"То подразумева да ћемо административну линију имати пажљиво праћену с обе стране, дакле и наша и Еулекс полиција ће пратити административну линију, али не директно административне прелазе", рекао је он.

Ти прелази ће бити обухваћени споразумом који је у припреми, а то је споразум око царине.

"Ту се мора наћи неко решење које је прихватљиво за нашу државу, јер, у противном, званични Београд неће прихватити било какво решење", истакао је Ивановић.

Он је нагласио да се Албанци из политичких разлога противе споразуму између Еулекса и МУП Србије који је у крајњем интересу и Срба и Албанаца, јер, како је оценио, у интересу је свих да криминалци буду изведени пред лице правде.

Ивановић је казао да је руководство косовских Албанаца довело себе у мат позицију оштром реакцијом на споразум Еулекса и МУП-а Србије, не прочитавши претходно шта пише у документу.

"Албанци ће нарушити односе са ЕУ тиме што ће остати тврдоглаво на својој позицији, али не верујем да ће моћи да спрече потписивање споразума", рекао је Ивановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво