Маркотић: Нема разлога за чекање испред конзулата

Рок за одјаву или продужење пребавилишта биће продужен, рекао за РТС хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић и позвао грађане да дођу у конзулат после Нове године.

Хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић поручио је грађанима који данима чекају у редовима испред хрватског конзулата да ће рок за одјаву или продужење пребавилишта бити продужен и позвао их да дођу после Нове године.

"Сигурно ће бити продужења рока", али се још не зна да ли на шест месеци или годину дана, рекао је он за РТС и додао да конзулат има такве најаве из Загреба.

"Апсолутно неће бити никаквог проблема, ни на граници, ни са њиховим статусом", све ће се регулисати, "само нека опет не чекају последњих 15 дана новог рока", изјавио је Маркотић, позивајући грађане да дођу после Нове године.

Маркотић је истакао да је "заиста непотребно да људи у таквој паници долазе пред конзулат и чекају сатима" и објаснио да служба има ограничене капацитете, а за рад са странкама су ангажовани апсолутно сви запослени у конзулату, чак и дипломате.

"По 200 до 250 људи можемо примити дневно, то и радимо, стварно до границе издржљивости наших људи", рекао је хрватски амбасадор.

Према његовим речима, гужве испред хрватског конзулата у Немачкој су још веће него у Србији.

Маркотић је негирао тврдње Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске да су велики редови од раних јутарњих сати данима биле стварани због нејасноћа у Закону о пребивалишту у Хрватској, због чега се чекало тумачење и оценио да је "закон врло јасан", док је тумачење дато на веб страницама конзулата и Министарства унутрашњих послова.

Закон о пребивалишту у Хрватској ступио је на снагу 29. децембра 2012. и њиме се предвиђа процедура брисања из евиденције пребивалишта свих оних хрватских држављана који живе изван Хрватске уколико се до 29. децембра 2013. не пријаве надлежној полицијској управи на чијем подручју имају пребивалиште или у конзуларне уреде Републике Хрватске, подсетила је раније Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи