Читај ми!

Усвојена Резолуција о улози парламента у преговорима са ЕУ

Посланици Скупштине Србије изгласали Резолуцију о улози парламента у преговорима са ЕУ. Циљ Србије стицање пуноправног чланства у ЕУ у најкраћем року, наводи се у тексту Резолуције.

18.15 - Са 158 гласова "за", усвојена Резолуција о улози парламента у преговорима са ЕУ.

17.00 - Завршена расправа о резолуцији о улози парламента у преговорима са ЕУ. Гласање од 18 часова. 

10.40 - Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић образлаже Предлог резолуције.

10.15 - Почела седница Скупштине на којој посланици расправљају о улози парламента у преговорима са ЕУ. 

Скупштина Србије усвојила је Резолуцију о улози парламента и начелима у преговорима о приступању Србије Европској унији, у којој се наводи да је циљ Србије стицање пуноправног чланства у ЕУ у најкраћем року.

За Резолуцију, која има преамбулу и 27 тачака, гласало је 158 посланика, док је девет посланика ДСС-а било против.

У преамбули, између осталог, стоји и да је уз очување територијалног интегритета и суверенитета циљ Србије поштовање традиције и заштите културе и језика као основе националног идентитета.

Скупштина позива владу, која је надлежна да води и координира преговоре о приступању ЕУ, да то чини одговорно и ефикасно, водећи рачуна о заштити националних интереса.

Парламент, како се додаје, активним деловањем настоји да допринесе успешном вођењу и што скоријем окончању преговора о приступању Србије ЕУ, уважавајући и унапређујући вредности и начела на којима ЕУ почива.

Парламент истиче обавезу испуњења неопходних критеријума за чланство у ЕУ, који је темељно дефинисао Европски савет у Копенхагену и Мадриду, а у складу са опредељењем Србије да доприноси изградњи функционалног,одрживог и ефикасног система ЕУ.

Скупштина Србије указује на важност да се преговори о приступању воде са циљем да се обезбеди брз и стабилан економски раст, водећи рачуна о заштити привредних грана које су од виталног интереса за Србију у условима тржишне економије.

Нарочиту пажњу, како се наводи, треба посветити успостављању одрживог развоја и повећању конкурентности привреде Србије кроз спровођење економских и друштвених реформи, завршетку процеса привредне транзиције, развијању економије засноване на знању и остваривању стабилног финансијског и макроекономског окружења.

Парламент у резолуцији указује да се преговори о приступању Србије ЕУ воде ради достизања благостања, пуне социјалне сигурности и бољег живота грађана Србије уз очување и унапређење постигнутог нивоа социјалних права и њихове заштите.

У акту се наводи и значај сталног дијалога и усклађеног деловања државних органа у процесу приступања Србије ЕУ, а влада се позива да настави да спроводи Национални програм за усвајање правних тековина ЕУ.

Резолуцијом се наглашава значај примене Споразума о стабилизацији и придруживању, као и да ће скупштина кроз активну сарадњу са Европским парламентом, националним парламентима држава чланица ЕУ и парламентима држава укључених у Процес стабилизације и придруживања доприносити представљању позиција и интереса Србије.

Као једна од тачака резолуције, наводи се важност ефикасне сарадње парламента, владе и председника Републике у току процеса преговора о приступању Србије ЕУ, како би у најкраћем року били испуњени сви потребни политички, економски, правни и институционални критеријуми за чланство у ЕУ.

Скупштина Србије утврдила је престанак мандата јавним тужиоцима у основним јавним тужилаштвима која се укидају у складу са почетком примене Закона о седишту и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Реч је о Љубивоју Ђорђевићу, Данијели Синђелић, Ненаду Маринковићу, ИвануЈевтићу, Љиљани Милановић, Зорану Јаковљевоћу, Небојши Поповићу, Браниславу Ранкову, Јасмини Стојадиновић, Весни Ивановић, Милану Ђорђевићу, Јелени Лапчевић, Весни Ђорђевић, Гордани Тепавац и Бобану Јовановићу.

Усвајањем тих тачака парламент је окончао актуелну седницу на којој је био и буџет за 2014. годину и сет финансијских закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво