Читај ми!

Скупштина усвојила буџет за 2014. годину

Скупштина Србије усвојила Закон о буџету за 2014. годину, којим су предвиђени приходи од 929,94 милијарде, расходи од 1.113 милијарди динара и дефицит од 183 милијарде, односно 4,6 одсто БДП-а. За буџет гласала 134 посланика.

18.45 - Посланици усвојили буџет за следећу годину са 134 гласа "за" и 40 гласова "против". 

18.20 - Одређена пауза од десет минута због техничког усаглашавања амандмана.  

17.25 - У начелу усвојен Закон о буџету за следећу годину са 133 гласа "за" и 49 "против". Почело гласање о амандманима.

17.20 - Почела седница на којој ће се посланици изашњавати о буџету за следећу годину. 

Парламент је у целини усвојио Закон о буџету за идућу годину са 134 гласа "за" и 40 "против". Државним буџетом за 2014. годину предвиђени су приходи од 929,94 милијарде, расходи од 1.113 милијарди динара и дефицит од 4,6 одсто бруто домаћег производа, односно 183 милијарде.

Посланици су претходно завршили расправу о Предлогу буџета. 

Предлогом државног буџета Србије предвиђено је и задуживање од 662,5 милијарди динара. Тај новац биће искоришћен за финансирање дефицита и отплату дуга иностраним и домаћим кредиторима.

Планирано је да се држава задужи за највише 264,06 милијарди динара код домаћих и иностраних финансијских институција и иностраних влада, затим за максимално 330 милијарди динара продајом хартија од вредности на домаћем трижшту, а на иностраном тржишту до 68,53 милијарде динара. 

Буџет је планиран на основу предвиђања да ће раст БДП догодине бити највише један одсто, а инфлација 0,5 одсто. Очекује се да ће лична потрошња опасти 1,8 одсто, а државна 2,2 одсто, док би инвестиције требало да порасту 4,6 одсто.

Субвенције су у односу на ребаланс буџета за 2013. годину смањене 3,5 одсто, на 80,8 милијарди динара.

Расходи за отплату камата у наредној години биће већи 24,3 одсто и износиће 114 милијарди динара.

Очекивани раст извоза роба и услуга у 2014. години је 6,4 одсто, а увоза 1,5 одсто.  

Предвиђено је да плате буџетских корисника буду повећане двапут - у априлу и октобру, за 0,5 и један одсто.  

За буџет су гласали, осим посланика владајуће коалиције и посланици клуба СПО-ДХСС, али и неколико самосталних посланика, између осталих и Вук Јеремић.

Претходних дана у расправи се од опозиције чуло да ће основи терет кризе у наредној години сносити грађани Србије. Међутим, како је истакао министар финансија Лазар Крстић у завршној речи, овај буџет је реалан и кројен по мери грађана Србије. Буџет је усвојен пре истека законског рока.

Посланици настављају рад у понедељак. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво