Читај ми!

Завршени разговори у Бриселу

У Бриселу није постигунт договор о правосуђу, јавља дописник РТС-а. Приштина остала при захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, рекао премијер Ивица Дачић. Рад ће бити настављен у експертским групама, каже Тачи.

17.45 - Премијер Ивица Дачић рекао да није постигнут договор о правосуђу, јер је Приштина остала при захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, јавља дописник РТС-а.

16.55 - Завршен састанак у Бриселу. Тачи изјавио да нема коначног договора o правосуђу. Рад ће бити настављен у експертским групама, каже Тачи.

16.15 - На састанку се разговара о оним деловима Бриселског споразума који још нису примењени, каже Маја Коцијанчич.

14.45 - Почео трилатерални састанак у Бриселу.  

12.10 - Кетрин Ештон се састала са Хашимом Тачијем.

09.30 - Билатералним састанком премијера Ивице Дачића и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, почела кључна рунда дијалога између Београда и Приштине о правосуђу.

У Бриселу је завршен дијалог између Београда и Приштине о функционисању правосуђа на Косову. Састанку је, осим премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, присуствовао и први потпредседник Владе Александар Вучић. После разговора са делегацијом Београда, висока представница ЕУ Кетрин Ештон састала се са Хашимом Тачијем, а потом је уследио трилатерални састанак.

Дачић је новинарима по окончању разговора рекао да Београд остаје отворен за даље разговоре, нагласивши да је Србија испунила све што се од ње тражило у области правосуђа, али да је приштинска страна одступила од договора. 

Претходно је косовски премијер Хашим Тачи рекао да није постигнут договор о правосуђу. "Нисмо постигли договор", рекао је Тачи кратко новинарима по изласку из зграде Европске службе за спољне послове.

Тачи је рекао и да је састанак био конструктиван и да постоји пуна сагласност о потпуном поштовању косовског правосудног система. Рекао је и да ће стручна тела наставити да раде на решавању преосталих техничких питања.

После састанка речено је да ће рад бити настављен у експертским групама. Очекује се да се новинарима обрати премијер Србије Ивица Дачић.

Како је најављено, разговори између Београда и Приштине биће кључни за одлуку Европског савета о заказивању прве међувладине конференције Србије и ЕУ, која би требало да означи почетак преговора о придруживању Унији.

Уочи дијалога, косовски премијер Хашим Тачи рекао је да очекује да данас буде постигнут договор о правосуђу.

Тачи је рекао да су експертске групе које су протеклих дана у Бриселу разговарале на ту тему добро обавиле посао, тако да споразум на политичком нивоу не би требало да буде проблем.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је да премијери Србије и Косова данас разговарају о оним деловима Бриселског споразума који још нису примењени.

Коцијанчич је новинарима у Бриселу рекла да је реч о свим питањима која би више или мање морала бити примењена. То су мали детаљи и веће ствари, али морамо сачекати завршетак састанка, па разговарати о резултатима, рекла је она.

Коцијанчич је подсетила и да би висока представница Кетрин Ештон следеће недеље савету ЕУ за опште послове требало да поднесе извештај о резултатима дијалога Београда и Приштине.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво