Завршени разговори у Бриселу

У Бриселу није постигунт договор о правосуђу, јавља дописник РТС-а. Приштина остала при захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, рекао премијер Ивица Дачић. Рад ће бити настављен у експертским групама, каже Тачи.

17.45 - Премијер Ивица Дачић рекао да није постигнут договор о правосуђу, јер је Приштина остала при захтеву да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, јавља дописник РТС-а.

16.55 - Завршен састанак у Бриселу. Тачи изјавио да нема коначног договора o правосуђу. Рад ће бити настављен у експертским групама, каже Тачи.

16.15 - На састанку се разговара о оним деловима Бриселског споразума који још нису примењени, каже Маја Коцијанчич.

14.45 - Почео трилатерални састанак у Бриселу.  

12.10 - Кетрин Ештон се састала са Хашимом Тачијем.

09.30 - Билатералним састанком премијера Ивице Дачића и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, почела кључна рунда дијалога између Београда и Приштине о правосуђу.

У Бриселу је завршен дијалог између Београда и Приштине о функционисању правосуђа на Косову. Састанку је, осим премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, присуствовао и први потпредседник Владе Александар Вучић. После разговора са делегацијом Београда, висока представница ЕУ Кетрин Ештон састала се са Хашимом Тачијем, а потом је уследио трилатерални састанак.

Дачић је новинарима по окончању разговора рекао да Београд остаје отворен за даље разговоре, нагласивши да је Србија испунила све што се од ње тражило у области правосуђа, али да је приштинска страна одступила од договора. 

Претходно је косовски премијер Хашим Тачи рекао да није постигнут договор о правосуђу. "Нисмо постигли договор", рекао је Тачи кратко новинарима по изласку из зграде Европске службе за спољне послове.

Тачи је рекао и да је састанак био конструктиван и да постоји пуна сагласност о потпуном поштовању косовског правосудног система. Рекао је и да ће стручна тела наставити да раде на решавању преосталих техничких питања.

После састанка речено је да ће рад бити настављен у експертским групама. Очекује се да се новинарима обрати премијер Србије Ивица Дачић.

Како је најављено, разговори између Београда и Приштине биће кључни за одлуку Европског савета о заказивању прве међувладине конференције Србије и ЕУ, која би требало да означи почетак преговора о придруживању Унији.

Уочи дијалога, косовски премијер Хашим Тачи рекао је да очекује да данас буде постигнут договор о правосуђу.

Тачи је рекао да су експертске групе које су протеклих дана у Бриселу разговарале на ту тему добро обавиле посао, тако да споразум на политичком нивоу не би требало да буде проблем.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је да премијери Србије и Косова данас разговарају о оним деловима Бриселског споразума који још нису примењени.

Коцијанчич је новинарима у Бриселу рекла да је реч о свим питањима која би више или мање морала бити примењена. То су мали детаљи и веће ствари, али морамо сачекати завршетак састанка, па разговарати о резултатима, рекла је она.

Коцијанчич је подсетила и да би висока представница Кетрин Ештон следеће недеље савету ЕУ за опште послове требало да поднесе извештај о резултатима дијалога Београда и Приштине.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2013, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

bez naslova

Srbija ce opet pogresiti bude li vojno neutralna. To nije u nasim genima jer u svaki rat hrlimo kao ludi. Nismo mi prefigani Svajcarci da se izvucemo od stradanja i onda pokupimo kajmak. Dakle, Srbija da se odluci hoce li s Amerima, ili s Rusima i odmah, ali odmah, jednima, ili drugima da da vojne baze, ukljucujuci i one na Kosovu i Metohiji. Jedino tako ce velike sile stati uz nas. Ne mozemo ocekivati da nas postuju samo zarad nas samih, moramo nesto dati zauzvrat,a bolje dati i baze nego celu Pokrajinu!

(петак, 13. дец 2013, 18:10) - Dunster [нерегистровани]

S A D

Slažem se sa jednim od komentara. Nemojte da idete u Brisel dok se ne dogovorite sa amerima u Bg. Ovo su pregovori sa Amerikom. Nikako da dokučin šta još treba Srbija da popusti da bi se Amerikanci zadovoljili. I zaista mi nije jasno zašto forsiraju Kosovo a albanci ih iz dana u dan sve manje vole.

(петак, 13. дец 2013, 17:55) - Dejan [нерегистровани]

Srbija u EU!

Srbija u EU! Samo bi gospodin Dacic (SPS) i Vucic (SNS) trebalo da budu iskreni i govore istovetne stvari u Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. Gradjanima moraju reci istinu, i povesti Srbiju u evropsku buducnost.

(петак, 13. дец 2013, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

@Pregovori

Slazem se u potpunosti sa predhodni Komentar, Bravo!

(петак, 13. дец 2013, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Golub

Dobro je što nema dogovora ne može sve da se popusti Tačiju a nadam se da neće uticati na početak pregovora koje očekujem januara.

(петак, 13. дец 2013, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

?

rambue br,2 .....................ako mi ne popustamo.

(петак, 13. дец 2013, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

"Pregovori"

Bespotrebno bacanje para na putovanja i gubljenje vremena u "pregovorima" sa Pristinom koja nema kapacitet da pregovara. Beograd treba da insistira da pregovara sa SAD jer su oni ti koji vode pregovore iza paravana . Pristina i Brisel su samo paravan / ikebana. Odluke donosi Washington. Mi treba orvoreno da insistiramo da pregovaramo sa SAD . Bez garancija i vojnog prisustva SAD / NATO nebi postojala danasnja tachijeva vlast na KIM ni 24 h. zato ne treba gubiti vreme i trositi pare na bespotrebna putovanja u Brisel kad se sve moze fino obaviti kod kuce u ambasadi SAD u Beogradu.

(петак, 13. дец 2013, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Zna se

na koju kartu igra brisel sa pristinom.
Sastanak do jutra dokle god srbi nekazu OK priznajemo pristinu i njeno zakonodavstvo,
to je nova taktika koja se pokazala uspesnom.

(петак, 13. дец 2013, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

U Briselu je Kljucna runda...

...a komentara nema...kao da Vucic i Dacic sa Tacijem ne dogovaraju Kosovsko (Kosmetsko) sudstvo...konacno,dogovor ocekuju i Njemacki prijatelji im a za Srpski narod na Kosmetu,briga ih...

(петак, 13. дец 2013, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Kljucna runda

Hoce li vec otkljucati vrata tog problema??