Читај ми!

Дачић: Одредити преговарачку позицију са ЕУ

Платформа ЕУ за преговоре са Србијом, заправо је преговарачки оквир и позиција Уније коју ће заузети када почне разговоре са Србијом, рекао премијер Ивица Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је платформа ЕУ за преговоре са Србијом заправо преговарачки оквир и позиција Уније коју ће заузети када почне разговоре са Србијом.

"То није документ о којем Србија расправља, то је њихов приступ, о томе се усаглашава 28 држава чланица ЕУ и он је пре свега начелног карактера, а о њему смо ми већ дискутовали. Исто тако би и Србија требало да направи своју преговарачку позицију", рекао је Дачић новинарима у Баточини.

Шеф Европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт рекао је раније да платформа ЕУ за преговоре о чланству неће бити јавни документ и да нико не би требало да очекује да ће је видети на интернету, јер у преговорима свака страна има своје интересе које мора да заступа.

Дачић је навео да ће платформа бити тема прве међувладине конференције и додао да Србија очекује да ће Европски савет на седници заказаној за 19. децембар и 20. децембар одлучити када ће та конференција бити одржана.

Премијер Србије је поновио да би то требало да се догоди најкасније до краја јануара 2014. године а можда и до краја ове године.

Дачић је навео да је нацрт платформе био познат почетком јула, када га је европски комесар за проширење Штефан Филе објавио и послао државама чланицама.

"Сада је он у фази усаглашавања, разне државе дају амандмане, а ја сам раније више пута коментарисао да нису добри неки амандмани који су дошли од Немачке или је то био нон пејпер пре него што су били амандмани који говоре о томе да би Косово требало да буде услов за завршетак преговора о сваком важном поглављу", рекао је Дачић.

Он је навео да министри спољних послова који се баве усаглашавањем тог текста "нису начисто" како ће текст изгледати, јер постоје земље које се противе и земље које имају више разумевања за ставове Србије.

"Мислим да ће се, ипак пронаћи једно договорно и компромисно решење које ће бити у интересу Србије. Нажалост, ми на то не можемо да утичемо јер то је ствар која се дешава унутар ЕУ и о том питању се са нама, нити са било којом другом државом која је била у нашој позицији, није разговарало", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво