Давенпорт: Основа за преговоре није јавна

Основе за преговоре Србије и ЕУ неће бити јавне, свака страна има своје интересе, рекао шеф Европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт. Приоритет правосуђе и борба против корупције и дискриминације, истиче Давенпорт.

Шеф Европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт изјавио је да платформе Србије и Европске уније за преговоре о чланству неће бити јавни документи. 

Давенпорт је за агенцију Бета рекао да нико не треба да очекује да ће платформе моћи да види на интернету, јер у преговорима свака страна има своје интересе које мора да заступа.

Амбасадор ЕУ је оценио да ће се "сигурно" доћи до преговарачког оквира са Србијом ако заиста све чланице ЕУ виде напредак који очекују поводом критеријума изнетих за време јунског заседања Европског савета.

На питање да ли се сада разматра један или више преговарачких оквира са Србијом, он је навео да је "суштина ЕУ" да чланице имају различите перспективе.

"Преговарачки оквир са Србијом неће бити познат пре 20. децембра, али мислим да ћемо имати базу за позитивну одлуку", рекао је Давенпорт.

Према његовим речима, до сада су међу експертима двеју страна размењена међусобна очекивања и ставови.

"Поновићемо састанке у децембру када ћемо чути српске предлоге у вези са правосуђем, борбом бротив корупције и дискриминације. То су области које ће бити од највећег приоритета у преговорима идуће године, а у овом тренутку све радимо да припремимо прву међувладину конференцију, најкасније у јануару", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је негирао да би због "неких других питања" усвајање и примена закона из Медијске стратегије могли отићи у други план. 

"Мене изненађује да често чујем ту тезу да ће ЕУ због овог или оног питања занемарити питање медијских слобода. Медији јесу саставни део поглавља 23. Овде говоримо о фундаменталним правима и медији су једно од кључних питања за ЕУ у процесу проширења", изјавио је шеф Делегације ЕУ.

Давенпорт је нагласио да је ЕУ "веома" ангажована на медијским реформама.

"Тај ангажман ће се продубити већ од овог месеца. У функцији је наш уговор о спровођењу Медијске стратегије и новог медијског законодавства које би требало да уведе озбиљне промене у медијској сфери, укључујући моделе финансирања из јавних извора. Мислим да ће такво финансирање морати да буде транспарентно, конкуретно и доступно свим медијима под истим условима", рекао је он.

Давенпорт је навео да ће ЕУ помоћи и регулаторним телима да "боље раде у потпуно новим околностима".

Говорећи о Косову и могућим варијантама ангажовања Еулекса после истека његовог мандата половином следеће године, амбасадор није могао да предвиди развој ситуације.

"Тешко ми је да кажем шта ће се десити, јер је то одлука за земље чланице. Иду дискусије, као што је то случај и са преговарачким оквиром. Могу само да кажем да Еулекс има битну улогу. Мислим да и Еулекс ради на томе, а што се детаља тиче, то је политичка одлука за Европски савет", рекао је Мајкл Давенпорт за агенцију Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво