Годишњица разлаза Николић-Шешељ

Српска напреднa странка за првих годину дана постојања потпуно профилисала свој програм, оценио Томислав Николић председник те странке. Лидер напредњака је уверен да би изборни резултат те странке, без обзира када би се избори одржали, били бољи него што их је икада остварила Српска радикална странка.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић оценио је да је странка за првих годину дана постојања потпуно профилисала свој програм, да је европски опредељена, али и да је остала доследна принципу очувања територијалног интегритета Србије.

Николић је прецизирао да напредњаци не пристају да се као уцена или услов за сарадњу и улазак Србије у Европску унију намеће независност Косова и Метохије.

Лидер СНС је у изјави Танјугу поводом годишњице од формирања посланичког клуба "Напред Србијо" и оснивања странке, назначио да економији, финансијама, пољопривреди, миру и безбедности Србије "нема спаса" без сарадње са ЕУ, али и да се српско тржиште, пријатељске и политичке везе, простиру много даље од Уније.

Према његовим речима, постоји широк дијапазон странака који би волели да виде Србију у ЕУ "а ми смо прва странка од таквих која се појавила и рекла 'да', али да постоје одређени услови које Србија жели да испуни и одређени које не жели".

Парламентарни избори  у следећих годину дана

Николић је пре годину дана поднео оставку на место заменика председника СРС због сукоба са лидером те странке Војиславом Шешељем око подршке Закону о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Николић је истакао да су он и његови сарадници тада одлучили "да свој политички живот узму у своје руке" и додао да се то показало као потпуно оправдано и утемељено.

Лидер напредњака је уверен да би изборни резултат те странке после само годину дана постојања, без обзира када би се избори одржали, били бољи него што их је икада остварила Српска радикална странка и нагласио да положај СНС међу грађанима није више такав да их једни воле, а други мрзе, већ да су прихватљиви за већину грађана Србије.

Према његовим речима, програмска опредељења СНС су непромењена од првог дана, тако да су "пале у воду" све оптужбе да је странка формирана да би помогли Демократској странци да влада, да би разбила опозицију.

Николић је подсетио да је СНС веома брзо по оснивању победила у неколико општина, те да се на основну тих резултата "види да ће на следећим парламентарним изборима вероватно бити најозбиљнији кандидат за победу" и сигурно бити равноправни конкурент Демократској странци.

Говорећи о томе како види СНС у следећих годину дана, Николић је рекао да очекује да се у том периоду одрже парламентарни избори и да после њих СНС буде део владајуће коалиције.

"СНС видим као део организованог политичког система у држави и као људе који ће одлучивати у Србији. Бавим се политиком 19 година и не могу да кажем да сам икада одлучивао о судбини Србије. Време је да СНС одлучује о судбини Србије", поручио је лидер напредњака.

Николић је најавио да ће 17. октобра СНС обележити годишњицу рада странке и да ће на том Конгресу бити усвојене измене статута, а да ће се до тада регистровати по новом Закону о регистрацији странака.

У септембру прошле године, дошло је до размимоилажења Николића и Шешеља око подршке тадашњих радикала Закону о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању у парламенту.

Пошто је Николић најавио подршку том споразуму уколико владајућа већина прихвати амандман радикала да се у текст уврсти одредба према којој се споразум односи и на Косово и Метохију, као саставни део Србије, лидер радикала је преиначио ту одлуку, због чега је Николић поднео оставке на све страначке функције.

Николић је потом заједно са неколико посланика радикала оформио нови посланички клуб у парламенту, "Напред Србијо", а скоро месец дана касније и СНС.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво