Полицијска сарадња надмашила политичку

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оценио да постоји значајан напредак у полицијској сарадњи у региону. Дачић у Словенији присуствовао Деветој регионалној министарској конференцији о илегалним миграцијама, организованом криминалу, корупцији и теоризму.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је учествовао на деветој регионалној министрској коференцији о илегалним миграцијама, организованом криминалу, корупцији и тероризму, на  Брду код Крања у Словенији, оценио је да постоји велики помак у полицијској сарадњи у региону.

"Без те сарадње, нема озбиљне борбе против организованог криминала", истакао је Дачић и оценио да је политичка сарадња земаља у региону, у овом тренутку, изнад политичке.

Говорећи о либерализацији визног режима за земље Западног Балкана, Ивица Дачић је изјавио да ће Србија у наредним данима испунити све преостале услове за либерализацију.

Дачић је за агенцију Бета рекао да је управо питање визног режима за државе Западног Балкана била једна од главних тема на конференцији.

"На скупу сам рекао да ће се Србија са правом наћи на 'белој' шенгенској листи, да ћемо у наредним данима завршити све оно преостало што је неопходно за испуњење свих критеријума, као и да ће у недељу бити издат милионити биометријски пасош у Србији", рекао је Дачић.

Традиционална конференција на Брду код Крања о сарадњи полиција у региону завршена је потписивањем Меморандума о сагласности који предвиђа сарадњу у оквиру пројекта ILEC, односно полицијску размену свих информација значајних за борбу против организованог криминала и корупције.

Тим споразумом ће бити постигнута боља међународна сарадња у области откривања кривичних дела и гоњења починилаца и стратешки приступ у планирању тих активности у региону, што би се постигло успостављањем и надградњом постојећих јединица међународне полицијске сарадње у Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Македонији и Србији.

На конференцији су учествовали и представници БиХ, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Хрватске, Мађарске, Румуније и Турске, као и представници регионалних организација, које се баве међународном полицијском сарадњом.

Овогодишња конференција била је посвећена пре свега размени искустава у области борбе против тероризма у државама југоисточне Европе и "процени угрожености у области организованог криминала за југоисточни регион Европе".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи