Читај ми!

Србија и Русија увек на истој страни

Председник Томислав Николић уручио је министру одбране Русије Сергеју Шојгуу Орден српске заставе првог степена. Србија и Русија су увек биле на истој страни и тако ће бити и убудуће, поручио председник Николић. Шојгу и Небојша Родић потписали Споразум о сарадњи у области одбране. Руски министар састао се и са вицепремијером Александром Вучићем.

Споразум о сарадњи у области одбране којим се регулише сарадња Војске Србије и Војске Русије, у Београду су потписали министри Небојша Родић и Сергеј Шојугу. Председник Србије Томислав Николић уручио је данас руском министру одбране Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Србија и Русија су увек биле на истој страни и тако ће бити и убудуће, рекао је председник Николић уручујући орден руском министру одбране.

Николић је нагласио да Србија има свој пут "јасан и опредељен" и да јој је на том путу потребна помоћ целог света, али да би га било тешко извести да није "овакве Русије - данашње Русије".

"Данас вас одликује Србија", рекао је Николић обраћајући се руском званичнику, истакавши да пријатељство Шојгуа према Србији и њеном народу није зависило од унутрашњих односа нити је било спутавано.

Николић је Шојгуа замолио да пренесе поздраве председнику Русије Владимиру Путину и руском народу, и нагласио да су односи ушли у нову еру изградњом "Јужног тока" и другим инвестицијама.

Шојгу је разумео каква је помоћ Србији потребна и да је, осим неговања поштовања, љубави традиције и онога што две земље вековима спаја, потребно унапређивати и економске односе, оценио је председник Србије.

Николић је рекао да се нада да против уручења овог ордена неће имати ниједну реч да кажу ни они који, како је рекао, будно мотре како би њему лично нашли неку грешку.

Председник Србије је рекао да су Србија и Русија увек боље сарађивале у рату него у миру и да је Шојгу тај начин размишљања преокренуо.

"У многоме је од вас зависило хоћемо ли да успоставимо много добре односе и у миру, рекао је Николић обраћајући се руском министру.

"Наша оружја су увек дејствовала заједно", рекао је Николић и додао да се нада да више у свету неће дејствовати никакво оружје.

Захваливши се председнику Србије за орден, Шојгу је истакао да сматра да му је тиме указана велика част.

Такође, захвалио се Николићу и за однос који изражава када говори о пријатељству Русије и Србије које има вишевековне корене.

Према његовим речима, те корене је врло тешко извадити и уништити.

Шојгу је навео и да је апсолутно сигуран да је то одликовање "достојанствен наставак наших односа, како међу људима тако и међу државама".

Рекао је да ће на дужности министра одбране, коју је преузео крајем прошле године, уложити све напоре за наставак тих добрих односа и да се они развијају у складу са стратешким уговорима које су потписали председници двеју земаља.

Председник Николић је у јулу 2012. године донео Указ о додели одликовања Шојгуу за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Споразум који води заједничком циљу  

После потписивања Споразума о сарадњи Србије и Русије у области одбране, министар Небојша Родић истакао је важност тог документа, јер он, како каже, после 15 година регулише односе између Војске Србије и Војске Руске Федерације на новим основама.

Према његовим речима, потписивање споразума јесте логичан след сарадње са Руском Федерацијом и потписивања декларације о стратешком пријатељству у мају ове године, који је регулисао стратешко-политичку сарадњу двеју држава.

Родић је истакао да потписивање Споразума води ка заједничком циљу - очувању мира у свету, и када је реч о Војсци Србије, подразумева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.

"Наш циљ је модерна и савремена војска", поручио је Родић и додао да данашњи Споразум представља кровни документ из кога ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском Федерацијом.

"Ово је први пут после 14 година да министар одбране Руске Федерације посећује Србију. То говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу", рекао је Родић и захвалио руском министру одбране на свему што је учинио за Србију док је био министар за ванредне ситуације.

Министар одбране Руске Федерације оценио је да је у последње време повећан квалитет сарадње Русије и Србије, али да треба још радити на томе, јер је у последње две деценије он драсточно опао.

"Пред нама је да урадимо више када је реч о сарадњи у области војне индустрије. Последњих 15-20 година смањио се ниво ове сарадње и то до драстичног, рекао бих непристојног нивоа и зато треба да то поправимо у најкраћем року", рекао је Шојгу.

Према његовим речима, након потписивања Споразума, у разматрању су још три споразума, од којих је главни о војнотехничкој сарадњи.

Шојгу је рекао да је са Родићем разговарао о школовању српских официра у војним школама Русије, о заједничким вежбама ПВО и ВО, о већој сарадњи Генералштаба двеју држава као и проширењу сарадње када је реч о ПВО, ВО и копненој војсци Русије, односно Србије.

"Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествују у такмичењу тенкиста, што је код нас већ постала традиција и на чему учествује више земаља", рекао је Шојгу и поручио да се нада динамичној и плодној сарадњи.

Министар одбране Србије јутрос је дочекао Шојгуа у Палати Србија, а свечаној церемонији присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директори Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције Светко Ковач и Драган Владисављевић.

Током поподнева, Небојша Родић и Сергеј Шојгу положили су венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском војнику.

Родић и Шојгу најпре су положили венац на Споменик ослободиоцима Београда, након чега су интониране химне Србије и Русије.

Министри одбране двеју земаља након тога су положили венце на Споменик руском војнику, а затим се и уписали у књигу жалости.

Руски министар јуче се састао са премијером Србије Ивицом Дачићем, с којим је разговарао о унапређењу сарадње у области војне индустрије.

Договорено је и да Србија и Русија наредне године заједнички обележе 70 година ослобођења Београда.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се