Еулекс: Зауставили смо ескалацију насиља

Спречили смо починиоце инцидената да нападну и остала бирачка места у северној Косовској Митровици, као и у другим општинама, саопштио Еулекс. Међународне снаге на Косову брзо интервенисале после нереда на бирачким местима, саопштено из команде Кфора.

Стратешки циљ Еулекса био је да спречи починиоце инцидената да, поред бирачких места у северној Косовској Митровици, нападну и остала бирачка места у тој општини, али и на другим местима на северу Косова, саопштио је Еулекс наводећи да је својим деловањем зауставио насиље и ометање процеса гласања.

У саопштењу је истакнуто да је Еулекс одмах реаговао на напад на бирачко место у северној Косовској Митровици и обезбедио додатну подршку косовске полиције, како би се обезбедило особље ОЕБС-а и посматрачке мисије ЕУ.

"Еулекс је потом обезбедио пратњу припадницима ОЕБС-а, заједно са гласачким кутијама, од бирачких места у општинама Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, до места за пребројавање гласова у јужној Митровици", истакнуто је у саопштењу.

Еулекс наводи и да су им возила каменована, да је један ауто мање оштећен, а да тренутно, у сарадњи са косовском полицијом, врши истрагу како би се идентификовали нападачи на бирачка места.

У саопштењу се наводи да су бирачке кутије, у којима је био велики број гласачких листића, обезбеђене.

"Еулекс осуђује јучерашње насилне акције. Оне представљају директан напад на демократију, јер спречавају људе да остварују своја основна људска права и гласају", наводи се у саопштењу.

Кфор интервенисао после инцидента

Међународне снаге на Косову (Кфор) брзо су интервенисале после нереда на бирачким местима у Косовској Митровици, саопштено је из њихове команде.

"На захтев Еулекса, снаге Кфора, унапред распоређене на северу Косова с циљем да допринесу обезбеђивању сигурног и безбедног окружења и слободе кретања током избора, одмах су интервенисале", истакао је Кфор.

Како пише у саопштењу, у року од 15 минута од захтева Еулекса, Кфор је у северни део Митровице распоредио снаге за брзо реаговање Мултинационалне специјализоване јединице карабинијера.

У року од једног сата, резервне јединице Тактичког резервног маневарског батаљона, такође су распоређене у проблематичним зонама Митровице и тиме пружиле појачање јединицама које су већ биле распоређене на терену.

Поред тога, Кфор је реаговао и на нереде у Звечану и успоставио безбедност у том подручју, додаје се у саопштењу.

Касније током вечери, Кфор је, такође на захтев Еулекса, обезбедио безбедно окружење и слободу кретања на путевима којима је изборни материјал одвезен у Центар за пребројавање гласова.

Како команда истиче, Кфор ће наставити да обавља своје задатке непристрасно, промишљено и одлучно, с циљем да допринесе одржавању безбедног окружења за све грађане Косова.

У северној Косовској Митровици, после инцидента, више возила карабинијера постављено је испред главног моста. Такође, током ноћи већи број хеликоптера надлетао је град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво